Foto: DELFI Aculiecinieks
Leģendārais Vecrīgas panks Peksis jeb Andris Aleksējevs (attēlā), izrādās, ir varen liels grāmatu lasītājs. Panks uzskata, ka ikvienam nepieciešams lasīt, jo tas attīsta domāšanu, un piedāvā savu mīļāko grāmatu sarakstu, kurā minētos darbus iesaka izlasīt arī citiem.

"Mans mīļākais dzejnieks ir Šarls Bodlērs - ikvienam iesaku izlasīt viņa dzejas krājumu Ļaunuma puķes. No rakstniekiem mans iecienītākais ir Džeks Londons - labākā viņa grāmata, manuprāt, ir Mārtins Īdens.

Tas ir kāda puiša dzīvesstāsts, iespējams, paša Londona dzīvesstāsts. Man patīk vēsturiskas grāmatas, kurās ir dvēsele iekšā. Vēl viena, ko varu ieteikt, ir Viktora Igo Nožēlojamie," sarunā ar DELFI Izklaide savas mīļākās grāmatas nosauc Peksis.

No pašmāju autoriem viņš iecienījis Aleksandra Grīna darbus, un kā labākos min romānu Nameja gredzens, kas vesta par Zemgales ķēniņa mantinieka cīņu par Zemgales brīvību, kā arī populāro stāstu par strēlniekiem un Latvijas atbrīvošanas cīņām - Dvēseļu putenis.

Peksi aizrauj arī Edgara Alana Po un Ēriha Marijas Remarka daiļrade - no pēdējā viņš īpaši silti var ieteikt darbu Rietumu frontē bez pārmaiņām. "Šie autori raksta par dzīves patiesību; lasot šīs grāmatas, var gūt jaunas atziņas," skaidro populārais panks.

Peksis atklāj, ka ir kāda īpaša grāmata, kuru jāizlasa tieši mūsdienu jauniešiem. "Tā ir Kristiānes F. Mēs, Zoo stacijas bērni. Mūsdienu jauniešiem ir jāzina par to postu, ko var radīt heroīns un citas narkotikas, un šis patiesais stāsts to visu atklāj," lasāmvielu jauniešiem iesaka panks.

Viņš vispār esot liels lasītājs un nereti labākās grāmatas pārlapo vēlreiz, atrodot tajās kaut ko jaunu.

"Piemēram, Nožēlojamos lasot, katru reizi atrodu grāmatā jaunas idejas, atklājumus. Uzskatu, ka grāmatas ir daudz jālasa, jo tas attīsta domāšanu. Ieejot grāmatu pasaulē, vari smelties daudz jauna," uzskata panks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!