Foto: DELFI
Rīgas centrā beidzis pastāvēt 1999. gadā dibinātais seksuālo minoritāšu klubs "XXL", vēsta portāls "Pride.lv".

Klubs "XXL" bija viens no diviem slavenākajiem lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu klubiem, kas līdz šim darbojās Latvijā. Tā vēsture sākusies 1999. gada jūlijā.

Atsaucoties uz Alfrēda Kalniņa ielas 4. nama pārvaldnieka Vitālija Vasecka teikto, "Pride.lv" vēsta, ka ir iespējams iegādāties bijušā geju kluba mantas, inventāru un dažādas piemiņas lietas.

Viens no kluba dibinātājiem Andris Kalniņš portālam skaidrojis, ka viņam ar klubu "XXL" vairs nav saistību, tāpēc viņš varot izteikt tikai savus minējumus par slēgšanas iemesliem. Viņaprāt, klubs dzīvoja "uz patēriņu, nevis attīstību". Rezultātā, pretēji sākotnējai iecerei, tas pamazām pārvērties "par lētu vietu rupjām, pat perversām izklaidēm zema intelekta cilvēkiem", līdz ar to apmeklētāju skaits sarucis.

Savukārt lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina izteikusi nožēlu, ka tik vēsturiski nozīmīga vieta beigusi savu pastāvēšanu.

"Mums gājis visādi. Sadarbība "Mozaīkai" ar "XXL" nekad tā īsti neizveidojās, izņemot testpunktu, kur kopīga projekta ietvaros nodrošinājām bezmaksas HIV testus "XXL" telpās. Vēl pirms daudziem gadiem "Mozaīka" bija "XXL" rīkotā "Misters gejs Baltija" konkursa žūrijā. Kopumā gan mēģinājumi kaut kā sadarboties gāja kā pa celmiem. Taču, lai vai kā bija vai nebija, "XXL" ir un paliks nozīmīga LGBT vēstures daļa. Kā sava laikmeta simbols un tikšanās vieta šis klubs noteikti paliks vēsturiskajā atmiņā," norādījusi Garina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!