Foto: Privātais arhīvs
Pasaulē slavenā tetovētā latviete Monami Frost jeb Irēna Straume (attēlā) jau piecus gadus mitinās Anglijā, Liverpūlē, bet, viesojoties Latvijā, reti iziet ielās tautiešu nosodošo skatienu dēļ. Kamēr Anglijā par meitenes tetovējumiem priecājas pat bērniņi, Latvijā tantes skaita lūgšanas un met krustus.

"Latvijas ielās ir mazliet tāda kā pelēka aura un sajūta. Neesmu pārliecināta, vai tas tāpēc, ka tā ir Latvija un Latvijā viss ir mazliet depresīvs un cilvēki nav laimīgi, vai arī dažreiz tā pelēkā sajūta rodas, jo visi tik tiešām ar aizspriedumiem sejās blenž uz mani.

Tas ir tikai un vienīgi tāpēc, ka šie cilvēki dzīvo aprobežoti domājošu dzīvi. Neviens nekad necenšas domāt ārpus tās kastes. Jo vieglāk, nekā paskatīties plašāk, protams, ir sēdēt un malt parasto dzīvi uz apli, noliedzot visu, ko pats neatzīsti un domājot, ka tev vienmēr taisnība," sarunā ar DELFI Izklaide sajūtās par Latviju dalās Monami.

Viņa gan ar prieku atzīst, ka arī Latvijā cilvēki beidzot sāk atvērties pasaules vēsmām un pieņemt tetovējumus. Taču joprojām mums tāls ceļš ejams - kamēr Anglijā cilvēki nereti uzrunā Monami, lai izteiktu komplimentus par ķermeņa zīmējumiem vai uzdotu kādu jautājumu, Latvijā ļaudis skatās ar "baltu aci".

"No pazīstamiem tetovētiem cilvēkiem esmu dzirdējusi, ka viņiem Latvijā nāk virsū tantiņas, sāk skaitīt lūgšanas un met krustus," par tēvzemē joprojām valdošajiem aizspriedumiem smejas pasaules zvaigzne.

Monami ir arī mamma, un savai meitiņai māca dzīvot bez aizspriedumiem par citu cilvēku izskatu. "Mazā vienmēr saka, cik forši man tetovējumi un ka viņai ļoti patīk. Skoliņā bērni viņai saka, ka viņas mamma ir forša un ka viņiem arī patīk mani tetovējumi.

Meitiņa bieži saka, ka arī gribētu sev uz ķermeņa kaut ko uzzīmēt, un tad es viņai vai nu uzzīmēju ar flomāsteru vai nopērku bērnu tetovējumu uzlīmes ar princesēm un tauriņiem," smaida Monami, kura tomēr uzskata, ka ātrāk par 18 gadiem tetovēties nevajadzētu, lai pēc tam nav jānožēlo.

"Visbiežāk cilvēki jaunības tetovējumus nožēlo tāpēc, ka tie nav kārtīgi uztaisīti, jo jaunībā jau nemēģina iegūt informāciju par profesionālākajiem tetovētājiem, bet gan ieskrien pirmajā salonā vai tur, kur lētāk," kā galveno jauniešu kļūdu min tetovētā skaistule.

Viņa uzsver, ka, iespējams, pat svarīgāka par paša zīmējuma izvēli, ir tetovētāja izvēle. Labs meistars izpratīs cilvēka stilu un atradīs tieši viņam piemērotāko zīmējumu.

"Es uzskatu, ka visi cilvēki ir skaisti, ar tetovējumiem vai bez tiem. Pati jūtos daudz komfortablāk ar tetovējumiem, uzskatu, ka tie ir skaisti un tikai izdaiļo ķermeni. Tās ir kā tavas atmiņas, kuras vari katru dienu nēsāt sev līdzi un būt unikāls. Jo dzīve tiešām ir pārāk īsa, nekas nav jāuztver tik nopietni.

Ar savu ķermeni katrs var darīt to, ko vēlas. Vienmēr būs cilvēki ar aizspriedumiem, kas tevi nosodīs vienalga, ko tu darīsi, tāpēc vienkārši dari to, kas tev patīk. Ja tev patīk tetovējumi, dari to - beidz izpatikt visiem citiem un visai pasaulei. Esi kas esi un kas vēlies būt, un izskaties, kā pats vēlies," iedvesmo Monami.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!