Foto: Privātais arhīvs
"Tu būsi mans vergs, darīsi visu, ko es likšu, zvani 909..." un "Ja man būtu pelmeņi, es gan tevi uzcienātu" – šīs frāzes no seno laiku TV reklāmām atceras daudzi. Ļausimies nelielam ieskatam deviņdesmito un divtūkstošo gadu populārākajās TV reklāmās!

Ar klipiem reklāmas industrijā ir tā: ir viendienīši, un ir palicēji. Palicēji ir tie, kuri iedzīvojas tautas folklorā, jo spilgtākie izteicieni turpina dzīvot vēl ilgi pēc tam, kad konkrētā produkta reklāmas kampaņa beigusies.

Deviņdesmito gadu sākums reklāmas iezīmējas ar profānismu un tādiem TV klipiem, kas tālu no tiem, kādus veidoja rietumvalstīs. Deviņdesmito gadu vidū arī vietējie reklāmas darboņi jau sāka saprast, kādai aptuveni jāizskatās produkta reklāmai presē un televīzijā.

Sākotnējās TV reklāmas, ar mūsdienu cilvēka aci skatoties, šķiet patoloģiski naivas un muļķīgas.

"Delfi Izklaide" piedāvā dažas no pēdējos 25 gados populārākajām reklāmām, kas ļaus atcerēties vecos labos laikus. Jāpiebilst, ka neskaitāmi leģendāri klipi šobrīd publiski nav pieejami vai arī tos aizsargā autortiesības.

Žoržs Siksna apjūsmo "Latvijas Krājbanku"
Tolaik šikais "Gerkena veikals"

Batoniņš "Miks"

Mazais gaišmatainais puisēns tagad ir izaudzis par mūziķi, un viņu nebūt nesauc Miks. "Laimas" šokolādīti deviņdesmitajos reklamēja Mārtiņš Miļevskis, šobrīd bundzinieks. Skolotājas lomā – Agnese Zeltiņa. Rullīša mūzikas autors bija Niks Matvejevs.

Biksītes pa pastu
Foto: Privātais arhīvs

Arī 909 maksas tāruņa līnijas videoreklāmas publiski vairs nav pieejamas, taču aizmirst tās nevar. Aģitācija par zvanīšanu, lai ļautos savai seksa verdzenei, un, ja vēlies, vari pasūtīt pa pastu biksītes... Pat pēc gadsimtu mijas šīs reklāmas bija neatņemama vakara sastāvdaļa Latvijas TV kanālos. Sekss pa maksas telefonu beidzās pats no sevis, kad sākās interneta saziņa, redzot vaigā savu seksa pavēlnieci, nevis klausot nezināmai balsij, kura var izskatīties pagalam ne tāda kā TV klipos.

Jauniņais Gustavs ar čipsiem (viņš arī Gustavo, arī Arstarulsmirus tagad)

"Ādažu čipsi" savulaik izvēlējās vislabāko vēstnesi. Reklāma gāja sērijās un patika visiem.

1188 leģenda ar jaunu Andri Keišu

Pelmeņu "grāvējs"

Klasika, kas arī tagad ir pelmeņu cienītāju verbālajā apritē. "Rīgas Miesnieka" reklāma. Puisēni pie galda – režisora Andreja Ēķa dēls Rūdolfs, kurš kopā ar otru pelmeņu kārumnieku Klāvu Kalniņu tagad vada televīziju "RīgaTV 24".

"Jā, laiciņš arā šodien foršs!"

Sakaru operatora LMT leģendārā reklāma, kas patika ne tikai papucīšu izlutinātām blondīnēm. Frāze par labiem laikapstākļiem ir dzīva joprojām.
Antons un alus

Kad "Delfi TV" seja Jānis Domburs valstī aktuālos jautājumus vēl risināja caur "Kas notiek Latvijā?"

Ko varējām redzēt pilnā TV3 reklāmas pauzē rudenī pirms 20 gadiem
Nu jau likvidētā kanāla LNT viena vesela pauze 2001. gadā
2005. gada reklāmas bloks LNT kanālā
Centieni apturēt tautiešu emigrāciju 2010. gadā
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!