Foto: LETA

Pazīstamā režisore Žaklīna Cinovska (attēlā) ir arī lieliska pavāre. Viņas specialitāte ir marinējumi un ievārījumi no dārza labumiem receptēs, par kurām pirmajā brīdī šķiet – tas noteikti nevarētu garšot labi.

"Katrreiz vāru ko savādāku, un mans galvenais princips - praktiski viss ir liekams kopā. Piemēram, mans firmas ēdiens ir tomāti želejā, bet, to gatavojot, kad palika pāri želeja, atklāju jaunu, interesantu salikumu - marinētas bietes želejā.

Parastās marinētās bietes - vienalga, vai rīvētas vai kubiciņos sagrieztas - pārlej ar želeju un iegūst ne vien lieliskus salātus, kas der jebkuram otrajam ēdienam, bet arī ēdienu, kas skaisti izskatās un kura pasniegšanā ir īsts kaifs. Želeju jālej tā pavairāk, jo tad būs ļoti skaista krāsa," sarunā ar DELFI Izklaide savos recepšu krājumos dalās Cinovska.

Vēl kāds ļoti atzīts viņas brūvējums ir tomātu zapte, ko var izmantot kā daudz veselīgāku alternatīvu kečupam. "Zapte sanāk tāda pussalda, bet, pieliekot čili piparus un etiķi, gatavs īsts dabīgais kečups, gan tādā zaptes konsistencē.

Tā būs lieliska alternatīva bērniem un vīriešiem, kuri bez kečupa neko nevar apēst," smejas režisore. Viņa joko, ka kečups Amerikā ir "ģimenes saturētājs", bet pati iesaka šo kārumu baudīt kopā ar sieru.

Kā interesantu zapti no netradicionālām sastāvdaļām Cinovska iesaka biešu un plūmju ievārījumu. Savukārt saldummīļiem pie pankūkām tieši laikā būs kabaču un citronu ievārījums - labs variants, kā realizēt šogad tik lielo kabaču ražu.

"Kabačus smalki sagriež vai sarīvē, pievieno cukuru un diezgan daudz citronus. Citrona miziņu atsevišķi ierīvē, lūkojot, lai nav par daudz un nesanāk rūgtens," kabaču ievārījuma recepti iesaka Cinovska.

Aizrauties ar marinējumu un ievārījumu vārīšanu viņa sākusi, saprotot, ka laukos padevusies lieliska ābolu un bumbieru raža un žēl tos laist postā. "Pagatavoju ievārījumu no āboliem un apelsīniem, kā arī tradicionālos bumbierus ar brūklenēm. Aizrāvos, sāku meklēt idejas internetā, un nu jau gatavoju visu iespējamo," stāsta Cinovska.

Viņai marinēšana patīk ne tikai tāpēc, ka tas ir aizraujošs process, kurā iespējams pagatavot skaistus un gardus kārumus, bet arī tāpēc, ka gatavais produkts nesatur konservantus, turklāt skaisti noformēta burciņa ir labākā dāvana draugiem svētkos.

Receptes režisore rada pati, pielāgojot internetā atrodamās savai gaumei."Svarīgākais gatavošanas procedūrā ir nevis proporcijas, bet gan īpašie buramvārdi. Tie katram ir savi. Kā es saku: štrunts par cukuru, galvenais ir buramvārdi," smejas režisore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!