Igauņu mākslinieks Heiki Leiss pārsteidzis mākslas cienītājus, radot pārpasaulīgas ainavas no puvušiem augļiem un dārzeņiem.

Kā vēsta izdevums The Daily Mail, savdabīgie mākslas darbi top, vispirms atstājot visdažādākos dārzeņus – sākot ar kukurūzu un beidzot ar ķirbjiem -, zem klajas debess uz laiku līdz pat diviem mēnešiem, lai tie pakāpeniski sapūtu un kļūtu par staipīgām, smirdīgām atliekām.

Pēc tam 38 gadus vecais Leiss izmanto makrofotogrāfijas iespējas, lai izveidotu iespaidīgus attēlus, kuros maz kas atgādina smirdīgo "izejvielu". Rezultāts ir pārsteidzošas, svešas planētas atgādinošas ainavas, kas iederētos zinātniskās fantastikas filmā.

Leiss, kas šādā stilā strādā jau septiņus gadus, darbu sēriju nosaucis Dzīve pēc nāves: "Reiz es atstāju vārītus kartupeļus katliņā pārāk ilgi un par tiem uz ilgāku laiku aizmirsu. Tie bija sākuši pūt, un, tos tuvāk apskatot, es atklāju dažādas interesantas tekstūras un krāsas – tā arī viss sākās."

Dažādu ēdamlietu sapūšanai vajadzīgais laiks esot no divām nedēļām līdz diviem mēnešiem. "Esmu izmantojis visdažādākos augļus un dārzeņus, bet ne visi dod interesantus materiālus fotografēšanai, tāpēc projekts joprojām turpinās," uzsver Leiss.

Mākslinieks atzīst, ka viņa iecienītākie puvušie dārzeņi ir bietes, kartupeļi, ķirbji, kukurūza un rāceņi. "Tie visi diezgan nepatīkami smird. Neapšaubāmi ir vajadzīgs pret nelabumu izturīgs kuņģis, lai pieietu tiem tik tuvu, kā to daru es," viņš piebilst.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!