Foto: Publicitātes foto

Kalugas apgabala tiesa atstājusi spēkā spriedumu, ar kuru par ekstrēmu materiālu atzīta mākslinieka Aleksandra Savko glezna Kalna sprediķis, jo tā "aizvaino ticīgo jūtas", attēlojot mūsu pestītāju Jēzu Kristu kā Mikipeli.

Kā vēsta raidsabiedrība BBC, Savko glezna Kalna sprediķis ir viena no sērijas "Mikipeles ceļojums mākslas vēsturē", kas tika parādīta izstādē Aizliegtā māksla - 2006. Mākslinieks Jūliusa Šnorra fon Karolsfelda gleznā nomainīja Kristus seju pret Mikipeles galvu.

Kāda Kalugas apgabala Tarusas pilsētas iedzīvotāja uzskatīja šo darbu par ekstrēmistisku un vērsās prokuratūrā. Kalugas tiesa viņas prasību apmierināja.

"Tiesas izmeklēšanas laikā konstatēts, ka Savko lietotais ticīgiem kristiešiem svētā Jēzus Kristus attēla izmantojums kopā ar komisko (šajā situācijā pat vulgāro) Mikipeles tēlu pārvērtis šo grafikas darbu par Jēzus Kristus karikatūru.

Ar to evaņģēlija sižetu mākslinieks parādījis kā komiksu, kas savukārt pauž ārkārtīgi cinisku, nievājošu apvainojumu, disforiski apsmej pareizticīgo reliģiskās jūtas un reliģisko pārliecību, pazemojot viņu cilvēka cieņu attieksmē pret reliģiju," teikts Kalugas tiesas oficiālajā spriedumā.

Jau ziņots, ka aizvadītajā gadā līdzīgs satraukums pārņēma ķīniešus, kad kādā Pekinas tirdzniecības centrā bija izstādīta Jēzus Kristus figūra ar Mikipeles galvu (galerijā). Arī šis savdabīgais mākslas darbs bija izraisījis sašutumu daļā pilsētas iedzīvotāju un viesu.

Ekskluzīvā tirdzniecības centra pārstāvji skaidroja, ka Jēzus un Mikipeles hibrīda skulptūru viņi nolēmuši izstādīt, lai piesaistītu un izklaidētu lielveikala apmeklētājus, tomēr šāds mārketinga triks tiek vērtēts pretrunīgi, jo ticīgajos cilvēkos tas radījis dusmas par Jēzus Kristus tēla apgānīšanu.

Slaveno amerikāņu animācijas tēlu Mikipeli aizvadītā gadsimta divdesmitajos gados radīja animators Volts Disnejs, bet par Mikipeles oficiālo dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1928. gada 18. novembris, kad ASV iznāca multfilma Steamboat Willie.

Pēc šīs multfilmas pāris gadu laikā Mikipele kļuva par vienu no populārākajiem animētajiem tēliem, un šo statusu dīvainajam radījumam izdevies saglabāt līdz pat mūsdienām, tiesa, nereti kombinējot ar Jēzu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!