Foto: Karlīne Cercina

Oktobra vidū Valmieras mākslas galerijā Laipa atklāta Sanktpēterburgas vaska figūru muzeja kolekcijas izstāde, kurā iekļautas tādu slavenu cilvēku kā Merilinas Monro, Vladimira Putina, Salvadora Dalī un citu figūras.

Kā vēsta galerijas pārstāvji, kopumā uz Latviju atvestas 25 figūras, starp kurām ir arī 12 figūru kompozīcija Svētais vakarēdiens.

Tāpat izstādes apmeklētājiem līdz 9. novembrim būs iespēja vaigā skatīt vaska Žaklīnu Kenediju, Hipokrātu, Platonu, Dmitriju Medvedevu un citas pasaules vēsturē nozīmīgas personas.

Visas izstādē redzamās vaska figūras ir izgatavotas vienā eksemplārā - Sanktpēterburgā to dubultnieki nav palikuši, un, kā uzsver galerijas pārstāvji, tās varēs apskatīt, stāvot pie sarkanās lentes, kurai pāri kāpt nedrīkst. Arī figūras aptaustīt aizliegts, lai neapgāztu un nesabojātu - figūru materiāls ir ļoti trausls.

Izstādes kurators Armens Arutjunjans atklājis, ka skulptūru gatavošana ir laikietilpīgs process un pie tā strādā vesela komanda. Iesākumā tiek savākta visa iespējamā informācija par veidojamā tēla izskatu un iezīmēm - izpētīti vēstures avoti, laikabiedru liecības, portreti, fotogrāfijas, gravīras, pēcnāves vaska maskas.

Darba procesā tiek salīdzinātas dažādas viena cilvēka fotogrāfijas - jaunībā, brieduma gados, vecumā, un visās var atrast kopīgas tieši šim cilvēkam raksturīgas iezīmes, kas nemainās.

Ja nav fotogrāfiju, tiek pētītas gravīras, bet, ja nav arī to, mākslinieks centies iztēloties, kā varējis būt, bet vēlāk tēlnieki, grimētāji, šuvēji, kurpnieki un frizieri izveido tēlu atbilstoši tā prototipam.

Kurators arī pastāstījis, ka vaska figūras iztur līdz mīnus 40 un līdz plus 40 grādiem pēc Celsija, pateicoties krievu zinātnieku radītajai vaska receptei, kas precīzi var atveidot cilvēka ādas tekstūru.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!