Foto: Vida Press

Šonedēļ uz lielajiem ekrāniem nonāk viens no šī gada gaidītākajiem kino jaunumiem - supervaroņu gabals Batman v Superman: Dawn of Justice (Betmens pret Supermenu:Taisnības rītausma), un šī notikuma priekšnojautās DELFI Izklaide piedāvā atskatīties, kā tad Supermena tēls mainījies gadu laikā.

Supermens kinoteātros dzīvojas jau kopš 1941. gada, kad skatītāji tika priecēti ar animācijas īsfilmiņām, bet īsta vīra izskatā lidojošais drosminieks parādījās 1948. gadā, kad kinoteātros nonāca Columbia Pictures sarūpētās Superman sērijas.

1950. gadā kinoteātros turpinājumos izrādīja Atom Man vs. Superman (abās filmu sērijās galveno lomu tēloja Kērks Alins), bet pirmā pilnmetrāžas filma – Superman and the Mole Men – pie skatītājiem nonāca gadu vēlāk, un tajā galveno lomu spēlēja Džordžs Rīvzs.

Pēc vairāk nekā ceturtdaļgadsimta ilgas pauzes producenti, tēvs un dēls Aleksandrs un Iļja Salkindi, kuri bija nopirkuši tiesības uz komiksu varoni, nolēma Supermenu atgriezt uz lielajiem ekrāniem.

Laika posmā no 1978. līdz 1987. gadam iznāca četras Superman filmas, kurās galveno lomu spēlēja, iespējams, visu laiku seksīgākais un vīrišķīgākais Supermens Kristofers Rīvs, un viens stāsts par Supermeiteni ar Helēnu Sleiteri galvenajā lomā.

Foto: Vida Press

Tā kā trešā un ceturtā filma nebija īpaši veiksmīgas (Superman III un Supergirl), 1987. gada filma Superman IV: The Quest for Peace tapa par nieka 15 miljoniem ASV dolāru sākotnēji iecerēto 50 miljonu vietā.

Taupības un vājo vizuālo efektu dēļ šī filma neguva skatītāju mīlestību, bet kritiķi to ierindoja starp visu laiku sliktākajām filmām, un producenti nolēma iepauzēt, lai gan plānos bija jau piektā filma.

Bija vajadzīgi gandrīz 20 gadi un vairāki nerealizēti projekti, lai Supermens atgrieztos uz lielajiem ekrāniem – filma ar zīmīgo nosaukumu Superman Returns un Brendonu Rutu titullomā pirmizrādi piedzīvoja 2006. gada vasarā.
Pirms trim gadiem skatītājus izklaidēja filma Man of Steel un britu smukulītis Henrijs Kevils, bet tūdaļ Supermens uz ekrāniem atgriezīsies cīņā ar citu komiksu supervaroni Betmenu – arī šoreiz Supercilvēka tēlā redzēsim Kevilu, bet viņam pretī Sikspārņcilvēka tērpā stāsies Bens Afleks.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!