Foto: Vida Press

Jaunākā Zirnekļcilvēka filma "Zirnekļcilvēks: Atgriešanās mājās" ("Spider-Man: Homecoming") jau skatāma kinoteātros, un tā bija gaidīta ja ne ilgi, tad ar milzu nepacietību gan. Iemesli, kādēļ teju visi gīki no sajūsmas vai jūk prātā, ir dažnedažādi, tomēr viens no tiem paliek nemainīgs ikvienam supervaroņu cienītājam. Kā jau filmas nosaukums lepni paziņo, Zirnekļcilvēks beidzot tik tiešām ir atgriezies mājās jeb "Marvel" komiksu filmu paspārnē. Par godu šim notikumam piedāvāju vēl pāris iemeslu, kādēļ šī ir līdz šim labākā filma par Zirnekļcilvēku.

15 slavas minūtes "Pilsoņu karā"

Foto: Vida Press
Atsaucot atmiņā pagājušā gada kino notikumus, starp spilgtākajiem darbiem noteikti ierindojams "Kapteinis Amerika: Pilsoņu karš" ("Captain America: Civil War"), kas būtībā kalpoja vairāk kā "Atriebēju" ("The Avengers") sāgas, nevis "Kapteiņa Amerikas" stāsta turpinājums. Tajā vairāki gan zināmi, gan arī jauni supervaroņi, līdzīgi kā darām mēs pirms un pēc vēlēšanām, saplūcās tik vien kā viedokļu nesakritības dēļ. Visā šajā jezgā nevilšus iekļuva arī visiem jau tik labi zināmais Zirnekļcilvēks, tikai šoreiz daudz stilīgāks, jautrāks un pie reizes arī jauneklīgāks.

Varētu pat domāt, ka no Kevina Fīdža puses ("Marvel" komiksu filmu radošais vadītājs) Zirnekļcilvēka integrācija "Marvel" kino pasaulē tika plānota jau laicīgi. Atlika vien sagaidīt iespēju beidzot – kaut uz noteiktu laiku – atgūt ilgi kārotās tiesības no "Sony" (līdzšinējais Zirnekļcilvēka filmu izplatītājs) ķetnām.

Kā daļai stabila kino visuma komplektā nāk garantija, ka likstas, kas tēlu ir piemeklējušas kopš režisora Sema Reimija ("Evil Dead") radītā "Zirnekļcilvēka 3" ("Spider-Man 3"), vairs neatkārtosies. Tiesa, nekur gan nav teikts, ka vecās problēmas nevar nomainīt pret jaunām. Kā nekā – pēc 15 pilnmetrāžas filmām un aptuveni tikpat jau uzņemtu un topošu seriālu – izgāšanās draudi tikai pieaug.

Tomēr Zirnekļcilvēka gadījumā uztraukumam nav pamata. "Pilsoņu karā" un arī šajā filmā tas kārtējo reizi arī pierādījās – "Marvel" lieliski zina, ko ar saviem personāžiem darīt uz lielā ekrāna. Nemaz nerunājot par Zirnekļcilvēku jeb "Marvel" populārāko varoni.

Zirnekļcilvēks – pusaudzis

Foto: Vida Press
Viena no lietām, kas personāža svaigākajā attēlojumā izdevās vislabāk, ir viņa vecums. Kam tas ir pārsteigums, kam nē, bet tieši šādu supervaroni-vidusskolnieku sešdesmito gadu vidū iepazina tā laika jaunā komiksu lasītāju paaudze. Arī iepriekšējās ekranizācijās Pīteru Pārkeru esam redzējuši skolas gaitās, bet jāsaka, ka visai nosacīti. Vairāk uzmanības parasti tika atvēlēts Zirnekļcilvēka sākotnes stāstam (visam par un ap tēvoci Benu), kā arī sociālajai dzīvei.

Par laimi, arī šis jautājums tika veiksmīgi atrisināts. Ir vairāk nekā skaidrs, ka šobrīd vēl viens tēvoča Bena likteņa atstāsts nevienam nenāktu par labu. Tā nu beigās saņēmām tādu Zirnekļcilvēku, kādu viņu līdz šim vēl nebijām redzējuši, – jaunu, nepieredzējušu un modernu vidusskolnieku, kurš knapi spēj apjēgt savu vietu starp varenajiem Atriebējiem.

Vērā tika ņemta arī Pārkeram visai negaidītā sadarbība ar Toniju Stārku jeb Dzelzs vīru, kas filmai nesa vēl nebijušas iespējas. Starp abiem filmā redzam unikālu audzēkņa un skolotāja savstarpējo dinamiku, kas beigās nemaz nebija tik uzspiesta, kā iepriekš varēja domāt.

Jautrus pārsteigumus sagādāja Zirnekļcilvēka jaunais tērps, kas tika aprīkots ar vairākiem "Stārku industrijas" gadžetiem, tostarp mākslīgo intelektu un bērnu drošības sistēmu, jo Pārkers galu galā vēl ir tikai pusaudzis. Var jau būt, ka šī bija tikai neliela daļa no tā, ko filma mums piedāvā kopumā, tam gan stāstā, gan skatītāju izklaidē ir liela loma.

Jauni ļaundari un jauni aktieri

Foto: Vida Press
Neviens nav apgalvojis, ka "Marvel" kino pasaule ir perfekta, un tā nebūt arī nav. Viena no lielākajām tās neveiksmēm ir filmu galvenie ļaundari. Kāds nerakstīts supervaroņu stāstniecības likums vēsta, ka "katrs varonis ir tieši tik spēcīgs kā viņa ļaundaris".

"Marvel" to ne tikai vairākkārt ignorējis, bet visai veiksmīgi pat spējis pierādīt pretējo. Pat vislielākajiem franšīzes faniem būs grūti nosaukt visus ļaundarus, kuriem "Marvel" varoņi ir stājušies pretī visu iepriekšējo 15 filmu laikā, ja vien tās nav redzētas vismaz piecas reizes katra – un tas jau runā pats par sevi.

"Atgriešanās mājās" gan šoreiz kalpoja kā izņēmums, pateicoties Maitu lijai jeb vienam no Zirnekļcilvēka oriģinālajiem ienaidniekiem komiksos, kas uz lielajiem ekrāniem parādījās pirmo reizi. Turklāt Maikla Kītona ("Birdman", "Batman") debija "Marvel" kino pasaulē ir izrādījusies liela uzvara gan mums, gan arī pašam aktierim.

Vēl lielāku prieku, bez šaubām, sagādā jaunais britu aktieris Toms Holands ("The Impossible", "Wolf Hall") Zirnekļcilvēka lomā, ar kuru "Marvel" jau kārtējo reizi ir trāpījis desmitniekā. Tiesa gan, cerēsim, ka aktierim nākotnē ar šo lomu veiksies krietni labāk nekā viņa priekštečiem Tobijam Makgvairam ("Spider-Man 3") un Endrjū Gārfīldam ("Hacksaw Ridge").

Ko sagaidīt nākotnē

Foto: Vida Press
Tas, ka filma izdevusies uz visiem simts, nu jau būtu vairāk nekā skaidrs. Bet kas Zirnekļcilvēku "Marvel" paspārnē varētu sagaidīt turpmāk? Šobrīd ir zināms, ka jau nākamā gada beigās uz lielajiem ekrāniem nonāks Zirnekļcilvēka animācijas filma, bet ar kādu būtisku āķi. Izrādās, ka Pītera Pārkera vietā Zirnekļcilvēka lomā redzēsim Mailzu Moralezu, kurš komiksu aprindās ir labi zināms kā "tumšādainais Zirnekļcilvēks". Viņa tēls tika radīts salīdzinoši nesen – 2011. gadā. Pats interesantākais tajā ir pēdējā brīdī parādījušās ziņas, ka Mailzs būs pilntiesīga daļa no "Marvel" kino visuma, kas nozīmē neizbēgamu nu jau abu Zirnekļcilvēku satikšanos.

Pāršķirstot kalendāru vēl vienu gadu uz priekšu, ar treknu marķieri jau var atzīmēt 2019. gada 9. jūliju, kad iznāks Zirnekļcilvēka filmas turpinājums. Un, spriežot pēc Kevina Fīdža solījumiem, tas būs vēl lielāks un nozīmīgāks, nekā to līdz šim varējām iztēloties. Un, kas ir vēl aizraujošāk, tikai divus mēnešus agrāk ir paredzēta "Atriebēju" sāgas ceturtā filma, kas kalpos arī kā "Marvel" kino visuma pirmā lielā stāsta (veselu 22 filmu garumā!) grandiozais noslēgums. Nākamā Zirnekļcilvēka filma jau šobrīd tiek dēvēta par "Pilsoņu karu 2", kā arī pavisam jauna "Marvel" kino stāsta ievadītāju.

Starp mazāk nozīmīgiem faktiem var minēt, ka turpmākās Zirnekļcilvēka filmas norisināsies, līdzīgi kā tas bija ar "Hariju Poteru", tas ir, katrā nākamajā daļā stāstot par vienu veselu skolas mācību gadu. Toties Dzelzs vīrs dosies tālākās gaitās, dodot iespēju mentorēt draudzīgo apkārtnes Zirnekļcilvēku kādam citam no "Atriebēju" plašā sastāva. Tiesa gan, ar nosacījumu, ka mūždien piņķerīgās un studijai "Sony" joprojām piederošās tiesības to vispār atļaus darīt.

Arī sliktākajā gadījumā būtu vismaz interesanti redzēt, ko Fīdžs iesāks ar savu milzīgo kino veidojumu bez tik lielas tā daļas kā Zirnekļcilvēks. Var jau būt, ka savu pārāk ilgi gaidīto dienasgaismu beidzot ieraudzīs arī citi Zirnekļvisuma (kārtējais komiksu pagrīdes termins) pārstāvji, starp kuriem ir neskaitāmi Pītera Pārkera kloni, tostarp ne ar ko sliktākā Zirnekļsieviete. Pagaidām gan to visu vajadzētu atstāt likteņa varā, kā nekā jādzīvo ir šodien, kamēr Zirnekļcilvēks beidzot atrodas tieši tur, kur viņam ir jābūt, – savās mājās.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!