Foto: Vida Press

16. novembrī aprit 25 gadi, kopš uz lielajiem ekrāniem pirmo reizi tika demonstrēta filma, kuras skatīšanās kļuvusi par daudzu ģimeņu neatņemamu Ziemassvētku tradīciju – Viens pats mājās (Home Alone). Stāsts par puisēnu Kevinu, kuru vecāki aizmāršības dēļ svētkos atstāja mājās vienu pašu, kļuvis par klasiku, kas joprojām aizkustina daudzus.

Grūti atrast kādu, kurš gluži vai no galvas nezinātu filmas scenāriju: Makkalisteru ģimene no Čikāgas Ziemassvētkos ieplānojusi doties ceļojumā uz Parīzi, taču dažādu sakritību dēļ vecāki aizmirst pamodināt savu jaunāko atvasi - palaidnīgo dēlu Kevinu.

Puisēnam Ziemassvētku brīvdienas nākas pavadīt vienatnē, un tās kļūst par neaizmirstamu piedzīvojumu, jo Kevinam ne tikai jāizveido iepirkumu saraksts, jādodas uz veikalu, jāpārvar bailes no centrālās apkures krāsns un jāmazgā veļa, bet arī jāpasargā māja no diviem negantiem bandītiem.

Kevina lomas atveidošana tika uzticēta tobrīd 10 gadus vecajam Makolijam Kalkinam (attēlā) - puisēnam, kurš iemiesoja sevī visu nepieciešamo, lai filma gūtu galvu reibinošus panākumus.

Kā liecina IMDB.com publicētā informācija, pirmizrādes nedēļā filma kļuva par kases grāvēju, nopelnot vairāk nekā 17 miljonus dolāru. ASV tā bija skatītākā filma 12 nedēļas pēc kārtas, savukārt līdz pat 1991. gada jūnijam noturējās pasaulē skatītāko filmu desmitniekā.

Tāpat jāatzīmē fakts, ka Viens pats mājās iekļauta Ginesa rekordu grāmatā, kā visu laiku ienesīgākā sava žanra filma. Kopējais filmas budžets bija 15 miljoni ASV dolāru, un ASV tā nopelnīja gandrīz 286 miljonus.

Divus gadus vēlāk iznāca filmas turpinājums, un šoreiz Kevinam ar tiem pašiem bandītiem nācās mēroties spēkiem Ņujorkā. Arī otrā daļa bija komerciāli ļoti veiksmīga, un pēc tās Kalkinam tika paredzēta daudzsološa karjera.

Vēlākajos gados stāstam tapuši vēl divi turpinājumi, tiesa, Kevinu tajos atveidojuši citi puisēni, turklāt nevienam no abiem tā arī nav izdevies iekarot tikpat lielu ļaužu mīlestību kā Kalkina attēlotajam varonim.

Savukārt Kalkina karjera kopš Viens pats mājās laikiem piedzīvoja strauju kāpumu un sāpīgu lejupslīdi. Savas slavas zenītu puisēns piedzīvoja deviņdesmito gadu vidū, kad viņš nospēlēja bagātā Riča lomu filmā Bagātais Ričs (Richie Rich).

Pēc tam viņa karjera piedzīvoja lejupslīdi, un Kalkinam pagalam neveicās - puiša vārds arvien biežāk izskanēja saistībā ar narkotiku skandāliem, pašnāvības mēģinājumiem un citām likstām, kas nereti piemeklē bērniņus, kas pēkšņi kļuvuši slaveni un bagāti

Pēdējos gados viņa centieni atgriezties kino apritē nav vainagojušies panākumiem, un svaigākās ziņas liecina, ka puisim beidzot izdevies uzveikt heroīna atkarību un viņš pievērsies mūzikai.

Filma Viens pats mājās kļuvusi par žanra klasiku, kuru latvieši prot citēt tikpat precīzi kā tādas tautā iemīļotas filmas kā Limuzīns Jāņu nakts krāsā un Mans draugs nenopietns cilvēks. Savukārt Kalkins, kuram pēdējos gados klājies smagi, daudzu ļaužu sirdīs vienmēr paliks mazais, piemīlīgais Kevins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!