Foto: Vida Press
Sešu gadu vecumā sācis lietot narkotikas, bijis pilnīgi pagrimis, bet spējis saņemties un kļūt par vienu no populārākajiem, skatītāju dievinātākajiem un labāk apmaksātajiem aktieriem – tāds īsumā ir aktiera Roberta Daunija jaunākā (attēlā) dzīvesstāsts. Un sestdien, 4. aprīlī, viņš atzīmē savu 50. jubileju.

"Es laikam esmu viens no labākajiem savas paaudzes aktieriem," pirms diviem gadiem intervijā žurnālam GQ paziņoja Daunijs jaunākais. Tiesa, viņš gan arī norādīja, ka tas neesot nekas īpašs, jo viņa aktieru paaudze nav labākā no tām, kas jebkad redzēta.

Pie pirmās lomas Roberts tika piecu gadu vecumā tēva - Roberta Daunija seniora - režisētajā filmā Pound. Astoņdesmitajos un deviņdesmito gadu sākumā viņa karjera virzījās tikai augšup, tad narkotiku atkarības dēļ viņš noslīdēja gandrīz līdz pašai apakšai, lai atkal atgrieztos un pierādītu - viņa pašpārliecinātībai ir pamats.

Daunija juniora kļūšana par vienu no Holivudas grāvēju panākumu (un ienākumu!) atslēgām pārsteidzošu dara tas, ka vēl nemaz ne tik sen tika uzskatīts - ja Holivudā ir kāds, kurš norok savu talantu, tad tas ir tieši viņš.

No 1996. līdz 2001. gadam Daunijs juniors vairākkārt tika arestēts par narkotiku glabāšanu un lietošanu (reiz viņš kokaīna un alkohola reibumā bija ieklīdis un, ģērbies vienās apakšbiksēs, iemidzis kāda sveša puisēna guļamistabā), auto vadīšanu reibumā, ieroča nēsāšanu, vairākkārt bez panākumiem mēģināja atbrīvoties no atkarības, bet 1999. gadā viņam piesprieda trīs gadu cietumsodu.

"Sajūta ir tāda, it kā man mutē atrastos pistoles stobrs un es turētu pirkstu uz mēlītes, un man patīk ieroča metāliskā garša," tolaik savu vēlmi pēc narkotikām tiesnesim pamatoja aktieris.

Intervijās aktieris stāstījis, ka narkotikas nomēģinājis jau sešus gadu vecumā (citi avoti vēsta, ka pirmo reizi zālīti viņš uzsmēķējis astoņu gadu vecumā), un par to "jāpateicas" viņa tēvam.

"Mūsu mājās vienmēr bija daudz zālītes un kokaīna," stāstījis Daunijs jaunākais un atzinis - tas palīdzējis nodibināt saikni ar tēti. "Kad kopā lietojām narkotikas, šķita, ka viņš tiecas izpaust savu mīlestību pret mani vienīgajā veidā, kāds viņam bija zināms," atmiņās gremdējies aktieris.

Cietumā aktieris pavadīja aptuveni gadu, nedēļu pēc atbrīvošanas pievienojās seriāla Ally McBeal komandai un... turpināja lietot narkotikas. Atkal sekoja dažādas nepatikšanas, aresti, līgumu laušanas un režisoru atteikumi.

2001. gadā aktieri kaut kas lika saprast, ka šādi vairs nevar turpināt. Aprīlī viņš bija apcietināts - policisti slaveno aktieri bija pamanījuši, plikām kājām un apreibinājušos klīstam apšaubāmā rajonā Losandželosas pievārtē.

Tad Daunijs juniors aptvēris - atkal sekos cietumsods vai piespiedu ārstēšanās, tāpēc nolēmis ņemt lietas savās rokās un meklēt palīdzību. Un viņam izdevās.

2003. gadā viņš iepazinās ar producenti Sjūzana Levinu, divus gadus vēlāk abi apprecējās un šajā laulībā pasaulē nākušas divas atvases. Intervijās Roberts Daunijs juniors dievojas, ka kopš 2003. gada jūlija vairs nav lietojis narkotikas.

Lielāko naudu viņam atnesusi Dzelzsvīra loma Iron Man sērijā un abās Avangers filmās, no kurām jaunākā drīzumā parādīsies uz ekrāniem - par dalību pirmajā Avangers (2012) filmā viņš saņēmis 50 miljonus ASV dolāru, un, kā lliecina Forbes informācija, laika posmā no 2013. gada jūnija līdz 2014. gada jūnijam viņš nopelnījis 75 miljonus.

Daunija jaunāko darbu listē īpaši jāizceļ abas Scherlock Holmes filmas (2009; 2011), kur viņa partnera doktora Vatsona lomā bija Džūda Lovs, ar kuru kopā Daunijam izdevies radīt vienu no atraktīvākajiem un šarmantākajiem duetiem, kas redzēts uz lielajiem ekrāniem pēdējos gados.

Pērn viņš kinogardēžus apžilbināja filmā Judge, kas, neraugoties uz daudziem trūkumiem, ļāva baudīt fantastisku Daunija un Roberta Divāla saspēli.

Daunijs juniors divas reizes bijis nominēts "Oskara" balvai - 1992. gadā par Čārlija Čaplina lomu filmā Chaplin un 2009. gadā kā labākais otrā plāna aktieris par darbu filmā Tropic Thunder, bet pagaidām pie zeltītās trofejas viņš nav ticis.

Tiesa, aktieris ir pilnīgi pārliecināts, ka kādu dienu viņš kāps uz skatuves, lai saņemtu "Oskara" statueti - ja tas nenotikšot tuvākajā laikā, viņu kādreiz tāpat godināšot par mūža ieguldījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!