Foto: Publicitātes foto

Starp pērn visvairāk apspriestajiem kino jaunumiem ierindojama režisora Andreja Ēķa uzņemtā filma "Svingeri", kurai tagad tapusi igauņu adaptācija – jauna versija ar pazīstamiem Igaunijas aktieriem.

Igaunijas medijos publiskota ziņa, ka populārās latviešu komēdijas "Svingeri" jaunā versija pirmizrādi piedzīvos jau 10. novembrī, un šonedēļ publiskots arī tās pirmais video kaceklis.

Kā vēsta Nacionālā Kino centra vecākā referente Kristīne Matīsa, pēc Latvijā gūtajiem panākumiem dzimusi ideja par "Baltijas franšīzi", un 2017. gada vasarā "Svingeri" tika uzfilmēti Igaunijā, lomās pieaicinot vietējā publikā iemīļotus aktierus – filmā piedalās Jans Ūspolds, Elīna Reinolda, Elīna Purde, Ago Andersons, Ivo Ūkivi, Stens Karpovs un Jekaterina Novosjolova.

Filmas režisors arī igauņu versijā ir Andrejs Ēķis, un, kā skaidrojusi Igaunijas komanda, "skats no malas" bijis nepieciešams, lai igauņi, filmējot šo provokatīvo sižetu, varētu atbrīvoties no mulsuma un pašcenzūras.

Tā kā Andreja Ēķa vārds Igaunijā pagaidām nevienam neko neizsakot, filmas izplatītājs Timo Dieners no kompānijas "Hea Film" preses paziņojumā ierosinājis viņu dēvēt vienkārši par "Random Latvian Guy", igauņu valodā – "Suvaliseks Läti Tüübiks".

Pats Ēķis pēc darba ar Igaunijas aktieriem un radošo komandu secinājis, ka visi viņa līdzšinējie priekšstati par igauņiem bijuši pilnīgi nepareizi – viņi nav ne lēni, ne introverti.

Svingeru igauņu versijas producents ir Kristians Alhimionoks ("Platforma Film"), un filmas veidotāji uzsver, ka filmas budžetā "precīzi zero eiro" nāk no "Igaunijas nodokļu maksātāju kabatām", – filmu finansējušas Latvijas kompānijas "Cinevilla Studios" un "Platforma Film" sadarbībā ar Igaunijā lielāko izklaides biznesa kompāniju "Apollo".

Atgādinām, ka šī gada februārī tapa zināms – Andreja Ēķa filma "Svingeri" ir kļuvusi par trešo veiksmīgāko spēlfilmu Latvijas kino izrādīšanas vēsturē, ierindojoties aiz tādiem kases grāvējiem kā Džeimsa Kamerona "Avatars" un Aigara Graubas "Rīgas sargi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!