Foto: Publicitātes foto

Ar kino mēs rudeņos tiekam lutināti, un iespaidīgo pašmāju kinofestivālu birumu noslēdz "Spektrs", kas notiek jau sesto reizi un šoreiz sarūpējis īpaši labu piedāvājumu.

Ir divi iemesli, lai nelaistu garām šo kinofestivālu: ārā ir pietiekami draņķīgs laiks, lai vakarus un brīvdienas nebūtu žēl pavadīt kinoteātrī, bet – pats svarīgākais – "Spektrs" ir pārspējis pats sevi. Programmā, ar kuru iespējams iepazīties šeit, ir desmit intriģējoši kinodarbi, bet "Delfi Izklaide" piedāvā piecu, ļoti subjektīvi vērtējot, spilgtāko filmu izlasi.

Festivāls ilgs no 7. līdz 13. novembrim. Norises vieta – "Kino Citadele".

Eleganta spriedze

Foto: Publicitātes foto
"Nocturnal Animals" ("Nakts dzīvnieki")

Par ko? Sjūzenai (Eimija Adamsa) pieder mākslas galerija Losandželosā, viņas sabiedriskā dzīve ir krāšņa, taču laulība – vientulīga un nepiepildīta. Kādu dienu viņa saņem sūtījumu – tas ir romāna "Nakts dzīvnieki" manuskripts, ko sarakstījis viņas bijušais vīrs Edvards (Džeiks Džilenhols), kuru viņa nav satikusi jau gadiem ilgi.

Pavadvēstulē viņš aicina izlasīt romānu un satikties, kamēr viņš ir pilsētā. Vēlu naktī viņa sāk lasīt. Romāns ir veltīts viņai, un tas ir nežēlīgs un postošs. Kā viņas nodarījums Edvardam.

Kāpēc? Tie, kuri redzējuši Toma Forda (jā, tā paša dizainera) pirmo filmu "A Single Man", atceras eleganci, ar kādu bija veidota filma, un "Nocturnal Animals" stilā un vizuālajā baudījumā neatpaliekot.

Populārā amerikāņu televīzijas personība Elena Dedženeresa šonedēļ savā šovā Džilenholam paziņoja, ka viņš ir par šo lomu ir pelnījis "Oskara" balvu, un izvilināja solījumu – ja Džilenhols tiks pie nominācijas, viņš atgriezīsies šovā un novilks kreklu.

Līdz nomināciju nosaukšanai gan vēl jāpaciešas, tomēr Džilenhola talants un spēja iejusties dažādu drūmu un īpatnu stāstu galveno varoņu tēlos jebkurā gadījumā ir pietiekams iemesls iet un baudīt.

Kad? 13. novembrī pulksten 19.30.

Lustīgs piedzīvojums

Foto: Publicitātes foto
"Hunt for the Wilderpeople" ("Mežakuilis un ūdenskrese")

Par ko? Rikijs Beikers (Džeisons Denisons) ir rupeklis un huligāns. Pēc kārtējām izdarībām sociālie dienesti nosūta puiku dzīvot laukos pie viņa audžumātes Bellas un viņas vīra, īgnā Heka (Sems Nīls). Kad Bella negaidīti nomirst un sociālie dienesti nolemj sūtīt Rikiju uz bērnunamu, viņš aizbēg uz mežu, un Heks dodas to meklēt.

Pārpratuši, ka Heks ir nolaupījis Rikiju, dienesti izsludina valsts mēroga cilvēku medības, bet abi galvenie varoņi tikmēr iekuļas daudzos aizraujošos, bet pārsvarā sirsnīgos piedzīvojumos, kas ļaus tiem daudz labāk izprast vienam otru, kā arī pasauli sev apkārt.

Kāpēc? Šis izskatās pēc jestrākā gabala, ko "Spektrs" šoreiz piedāvā, un, tā kā labas komēdijas kinoteātros ir rets prieks, šo ieliekam "noteikti jāredz" listē.

Par to, ka tas būs neparasts piedzīvojums, liecina arī filmas režisora vārds – Taika Vaititi kontā ir arī lieliskā vampīrfilma "What We Do in the Shadows" ("Kas notiek krēslā"), ko uzticamākie "Spektra" fani noteikti atceras.

Kad? 9. novembrī pulksten 19 un 13. novembrī pulksten 12.

Katastrofa Norvēģijā

Foto: Publicitātes foto

"Bølgen" ("Vilnis")

Par ko? Geirangeras ciemats Norvēģijas piekrastē ir apdraudēts, kad milzīgs klints masīvs iegāžas fjordā, saceļot 80 metrus augstu cunami vilni, kas dodas taisnā ceļā uz ciematu. Tā iedzīvotājiem ir tikai desmit minūtes, lai kalnos paglābtos no tuvojošās katastrofas, bet ne visi pagūs laikā.

Kristiana sieva, dēls un meita ir iesprūduši viesnīcas pagrabā, un Kristianam ir vien pāris mirkļi, lai pieņemtu pareizos lēmumus.

Kāpēc? Mēs esam pieraduši pie amerikāņu katastrofu filmām, kur daudz ko nosaka tas, cik naudas iztērēts specefektiem, bet "Spektrs" piedāvā uz lielā ekrāna izbaudīt ko tuvāk tapušu – norvēģu filmu, kas balstīta uz patiesiem notikumiem, kad 1943. gadā brūkošu akmeņu izraisīts milzu vilnis no zemes virsmas noslaucīja Tafjordas ciematu un nogalināja 40 cilvēkus.

Īpašu realitātes sajūtu šai filmai piešķirot fakts, ka visi aktieri paši izpildījuši savus trikus.

Filmu atzinīgi vērtējuši gan norvēģu skatītāji, gan kritiķi, un tā pērn no Norvēģijas tika virzīta uz "Oskaru" labākās ārzemju filmas kategorijā. Tiesa, starp nominantēm "Vilnim" neizdevās iekļūt.

Kad? 8. novembrī pulksten 19 un 13. novembrī 14.40.

Britu bandīti uz lielā ekrāna – ekskluzīvi

Foto: Publicitātes foto
"Snatch" ("Ķēriens")

Par ko? Kāds britu blēdis, nelikumīgā boksa veicinātājs, nonāk nepatikšanās, kad sapinas ar panākumiem bagātu noziedznieku Ķieģeli, kurš vēlas, lai viņš piedalās sarunātā cīņā. Pa to laiku notiek dimantu zādzība, bet 84 karātu dārgakmens pazūd. Tas liek Avi, bosam, kuram bija jāsaņem šis dārgakmens, doties uz Lielbritāniju un meklēt to ar savu radinieku Daga "Galvas" un Tonija "Lodes Zoba" palīdzību.

Līdz ar notikumu pagriezieniem un pārmaiņām abi notikumi saplūst vienā un notikumu ķēdes reakcijā tiek ierauta katra un ikviena persona. Lietas kļūst no sliktām uz vēl sliktākām, jo tas viss notiek naudas, ieroču un sasodītā suņa dēļ.

Kāpēc? Šis vienkārši nav apspriežams – redzēt kādu no kulta filmām uz lielā ekrāna ir iespēja, ko nav iemesls laist garām. 2000. gada"Snatch" un "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" ("Kārtis, nauda un divi stroķi") ir Gaja Ričija režisora rokraksta labākie paraugi, un viņa fani vēl aizvien gaida, ka vecais Ričijs būs atpakaļ.

Tiem, kuri čīkst, ka nav jēgas vilkties uz kino un maksāt naudu par to, kas jau desmit reižu redzēts, varu, roku uz sirds liekot teikt – tās ir muļķības! Ir vērts. Plus – par 15 gadiem jaunāki Breds Pits, Benisio del Toro un Džeisons Stethems.

Kad? 12. novembrī pulksten 21.40.

Vai šī būs gada labākā filma?

Foto: Publicitātes foto
"Manchester by the Sea" ("Mančestra pie jūras")

Par ko? Pēc sava brāļa pēkšņās nāves Lī Čandlers (Keisijs Afleks) kļūst par brāļadēla aizgādni un ir spiests atgriezties dzimtajā miestā, kur viņu jau gaida bijusī sieva (Mišela Viljamsa) un tik rūpīgi slēptā un aizmirstā pagātne.

Kāpēc? "Mančestra pie jūras" uzskatāma par vienu no šī gada lielākajiem kino pārsteigumiem – uzradusies bez lielas jezgas un kacināšanas, tā jau ierindota starp ticamākajām kandidātēm uz zeltīto "Oskara" statueti par labāko filmu.

Uz lielajiem ekrāniem regulārajos seansos tā nonāks tikai nākamā gada februārī, tāpēc "Spektrs" ir iespēja pagūt to noskatīties pirms "Oskara" nomināciju nosaukšanas, lai, ja tā patiesi iekļūs starp gada labākajām filmām, nebūtu jābēdājas, ka nav ne jausmas, kas tas ir.

Kad? 10. novembrī pulksten 19 un 13. novembrī pulksten 16.50.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!