Foto: Vida Press

Pirms 20 gadiem uz lielajiem ekrāniem iznāca saldsērīgais mīlas stāsts "Titāniks", un tā traģiskais noslēgums joprojām daudziem neliek mieru – netrūkst tādu, kas uzskata, ka Leonardo Dikaprio atveidotais Džeks varēja izdzīvot. Bariņš skolnieču no Austrālijas šo teoriju apstiprinājušas ar matemātisku formulu.

Ļaudis gadiem ilgi debatējuši par to, vai Džekam būtu atradusies vieta uz bēdīgi slavenajām ūdenī peldošajām durvīm, uz kurām viņš atvēlēja vietu mīļotajai Rouzai (Keita Vinsleta), kamēr pats, nezaudējot bruņniecisko cēlumu, ziedoja savu dzīvību, nosalstot ledainajā ūdenī.

"Titānika" beigas apšaubījuši pat zinātnieki, kamēr pats filmas režisors Džeimss Kamerons spītīgi apgalvo, ka, lai arī ko citi teiktu, Džekam gluži vienkārši uz durvīm nepietika vietas, un punkts. Savukārt šoruden mediju ievērību izpelnījušās pusaudzes no Austrālijas, kuras ar neapgāžamiem aprēķiniem apliecinājušas – Džeks varēja izdzīvot.

Skolnieces no Vestminsteras skolas Adelaidā pārsteigušas pasauli ar matemātisku formulu, kas atklāj – ja vien Rouza savu glābšanas vesti būtu palikusi zem peldošajām durvīm, tās spētu noturēt gan viņu, gan Džeku.

Formulas smadzenes bijušas trīs meitenes – Ebigeila Vika, Kristija Žanga un Jūlija Damato. Ārzemju mediji, atsaucoties uz izdevumu "Adelaide Now", vēsta, ka viņas savu veikumu prezentējušas oktobrī notikušajā Austrālijas matemātikas talantu meklējumu konkursā.

"Mēs izpētījām, cik liela peldspēja piemita durvīm un kā tā būtu mainījusies, ja uz tām atrastos divi cilvēki. Bija daudz pētīšanas un testēšanas, un mums bija jāimitē dažādas peldspējas un jāatrod materiāli, kas atbilda tam laikam," mediji citējuši 15 gadus veco Ebigeilu.

Tāpat arī meitenes izpētījušas, kā sālsūdens ietekmēja durvju peldspēju. Visbeidzot viņas veikušas matemātiskus aprēķinus, kas apstiprinājuši – ja glābšanas veste, kas bija mugurā Rouzai, būtu palikta zem durvīm, tās būtu spējušas noturēt divus cilvēkus.

Jāatzīmē, ka arī mītu mednieki no "Discovery" kanāla raidījuma "Myth Busters" vienā no pārraides epizodēm savulaik pierādīja, ka uz durvīm pietiktu vietas gan Džekam, gan Rouzai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!