Leģendāras filmas, ko var skatīties vēl un vēl
Tu esi tas, ko skaties!
Ar labām filmām ir līdzīgi kā ar labu vīnu – gadu gaitā tās kļūst arvien labākas, un periodiski noskatītas atkārtoti, atklāj jaunus un iepriekš neapjaustus slāņus un atziņas, savukārt to varoņi kļūst par iedvesmas avotiem vai pat draugiem. Tu esi tas, ko skaties, tāpēc piedāvājam leģendāru, laika zoba un skatītāju vērtējumu izturējušas filmas, ko var skatīties atkal un atkal.
"Forests Gamps" ir kinorežisora Roberta Zemeka agrīno radošās darbības gadu filma, kuras sižeta pamatā ir Vinstona Grūma 1986. gada tāda paša nosaukuma romāns. Forests Gamps, kuru atveido lieliskais Toms Henkss, ir naivs un lēnīgs puisis, kuru droši vien būtu iespundējuši garīgi atpalikušo skolā, ja ne viņa māmiņas ticība savam dēlam. Bērnībā Forests pārvietojās ar speciālām kāju stutēm, bet, kad tās vairs nebija nepieciešamas, izrādījās, ka Forests var skriet ātrāk par jebkuru citu. Pateicoties šīm spējām, Forests sāk spēlēt amerikāņu futbolu un, pateicoties amerikāņu futbolam, Forestu uzņem koledžā. Vēl Forests paspēj karot Vjetnamā, kļūt par varoni, miljonāru, iemīlēties, skriet apkārt pasaulei un saglabāt patiesi gaišu dvēseli.

"Forests Gamps" ieguva sešas "Oskara" balvas, tostarp kā "Labākā filma", "Labākais režisors", "Labākais aktieris", "Labākais adaptētais scenārijs" un "Labākie vizuālie efekti". Tāpat tā saņēma vairākas nominācijas citām prestižām balvām: "Zelta globuss", BAFTA un Ekrāna aktieru ģildes balvas. Savukārt 2011. gadā šo filmu iekļāva ASV Nacionālajā filmu reģistrā kā "kulturāli, vēsturiski vai estētisku nozīmīgu".
Fantastikas piedzīvojumu komēdija "Back to the Future" ir vēl viens Roberta Zemeka spožs veikums. Tās darbības centrā ir Mārtijs Makflājs – tipisks amerikāņu pusaudzis astoņdesmito gadu Amerikā. Viņš ar traka zinātnieka radīto un plutonija darbināto iekārtu nejauši tiek nosūtīts atpakaļ uz 1955. gadu. Savā trakotajā un lielākoties aizraujošajā ceļojumā laikā par Martija uzdevumu kļūst viņa tolaik jauno vecāku – pusaudžu – savešana kopā un likšana abiem iemīlēties, jo tas ir vienīgais veids, kā viņš var nonākt atpakaļ nākotnē.

Pēcāk tā piedzīvoja divus turpinājumus: "Atpakaļ nākotnē II" un "Atpakaļ nākotnē III", bet 2007. gadā šo filmu iekļāva ASV Nacionālajā filmu reģistrā. Filmas milzīgās ietekmes uz popkultūru rezultātā tika radīta tās franšīze, kurā tapa televīzijas seriāls, video spēles, komiksi, galda spēles, apģērbs, mūzika, ēdiens, rotaļlietas un pat atrakciju parki, kā arī vairākas grāmatas par filmas uzņemšanu un dokumentālās filmas.
Spriedzes trilleris "Die Hard" ar Brūsu Vilisu galvenajā lomā ir atzīta par vienu no visu laiku labākajām asa sižeta filmām, kā arī nereti dēvēta par vienu no labākajām Ziemassvētku filmām. Tās darbības centrā ir Ņujorkas izmeklētājs Džons Makleins, kurš Ziemassvētkos ir ieradies Losandželosā, lai apciemotu savu sievu un bērnus. Kamēr Makleina sieva kopā ar kolēģiem svin svētkus, biroja ēku ieņem teroristi, kas vēlas piesavināties seifa saturu.

Šai filmai sekoja veseli četri turpinājumi: "Die Hard 2", "Die Hard with a Vengeance", "Live Free or Die Hard" un "A Good Day to Die Hard", kā arī video spēles, komiksi un citi popkultūras produkti. 2017. gadā to kā "kulturāli, vēsturiski vai estētisku nozīmīgu" iekļāva ASV Nacionālajā filmu reģistrā.
Stīvena Spīlberga leģendārā vēsturiskā drāma "Schindler's List" ir veidota pēc austrāliešu rakstnieka Tomasa Kenīlija romāna "Schindler's Ark", kas ir patiess stāsts par Čehijā dzimušo Oskaru Šindleru – uzņēmēju, kurš, sākoties Otrajam Pasaules Karam, lūkoja iedzīvoties bagātībā, izmantojot ebreju darbaspēku, bet, beidzoties karam, bija bez naudas, jo kopā ar savu sievu Emīliju izglāba vairāk nekā 1000 poļu ebreju no gandrīz drošas nāves Aušvices gāzes kamerās. Galvenajās lomās – Ralfs Fainss, Bens Kingslijs un Liams Nīsons.

Bieži ierindota starp labākajām jebkad uzņemtajām filmām, "Schindler's List" saņēmusi starptautisku atzinību gan no kritiķiem gan no skatītājiem, visā pasaulē gūstot kases ieņēmumus 322 miljonu ASV dolāru apmērā (tās uzņemšana izmaksāja 22 miljonus). Tā tika nominēta 12 "Oskara" balvām, bet ieguva septiņas, tostarp kā "Labākā filma", "Labākais režisors", "Labākais adaptētais scenārijs" un "Labākais oriģinālais skaņu celiņš", kā arī ieguva septiņas BAFTA balvas un trīs "Zelta globusus".
Laimē balvas, atbildot pareizi uz jautājumiem! Atbildes meklē "Ko skatīties?" rakstos un konkursa noteikumus – Tet+ Helio Facebook lapā
Režisora Olivera Stouna ikoniskā drāma "Wall Street" ar Maiklu Duglasu un Čārliju Šīnu galvenajās lomās ir veltījums Stouna tēvam Lū Stounam, kurš bija biržas brokeris Lielās depresijas laikā. Darbība norisinās pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados Volstrītā. Bads Fokss ir ambiciozs brokeris, kas dara visu, lai nokļūtu slavas zenītā. Apbrīnojot kolēģa Gordona Geko varu, Fokss piespiež Geko kļūt par viņa mentoru un iemācīt viltības. Fokss ar laiku kļūst alkatīgs un iesaistās shēmās, kas ietekmē pat viņa tēvu. Nonākot smagas dilemmas priekšā, Bads nonāk pie skaudras atklāsmes, ka laiks izvērtēt savu sirdsapziņu.

Maikls Duglass par veikumu šajā filmā saņēma "Oskara" balvu kategorijā "Labākais aktieris", savukārt filma kļuva par arhetipisku portretējumu astoņdesmito gadu Amerikas veiksmes stāstam. Tā arīdzan iedvesmoja cilvēkus izvēlēties karjeru biržā, un Šīnam un Duglasam vēl daudzus gadus pēc tam nācās dzirdēt pateicības vārdus no cilvēkiem, kuri kļuvuši par brokeriem viņu tēlu iespaidā.
Romantiskā fantāzijas drāma "Spoks" ir stāsts par savdabīgu ģimeni un viņu veiksmīgi apslēptajiem noslēpumiem, kur galvenās lomas atveido Demija Mūra un Patriks Sveizijs. Sems Vīts ir noslepkavots baņķieris, kura spoks ar medija (atveido Vūpija Goldberga) palīdzību cenšas glābt savas draudzenes dzīvību no tā paša cilvēka, kurš nogalināja viņu.

"Spoks" ātri vien kļuva par kases grāvēju, visā pasaulē gūstot 505 miljonu ASV dolāru lielu peļņu (tās uzņemšana izmaksāja 22 miljonus) un kļūstot par 1990. gada ienesīgāko filmu un tajā laikā par trešo ienesīgāko filmu jebkad kino vēsturē. Filma arīdzan izpelnījās kritiķu atzinību – īpaši par skaņu celiņu un Sveizija, Mūras un Goldbergas aktiermeistarbību, kā arī piecas "Oskara" balvas nominācijas, no kurām saņēma divas: "Labākais oriģinālscenārijs" un "Labākā otrā plāna aktrise" (Goldberga).
Stīvena Spīlberga kara drāma "Saving Private Ryan" ar Metu Deimonu, Vinu Dīzelu, Ādamu Goldbergu un Tomu Henksu vēsta par notikumiem Normandijā Otrā Pasaules kara laikā. Pēc iebrukuma Eiropas cietoksnī 1944. gada 6. jūnijā grupa ASV armijas kareivju dodas misijā, kurā ir jāatrod un jānogādā mājās ierindnieks Džeimss Frensiss Raiens, kurš ir vienīgais izdzīvojušais no četriem mātes dēliem un atrodas aiz ienaidnieka frontes līnijas.

"Saving Private Ryan" tiek uzskatīta par vienu no visu laiku labākajām filmām un atstājusi būtisku ietekmi uz kara filmu žanru. Filma tika nominēta 11 "Oskara" balvām un ieguva piecas, tostarp Spīlbergs otro reizi tika atzīts par "Labāko režisoru". Tā bija arīdzan kases grāvējs, kļūstot par ienesīgāko 1998. gada filmu gan ASV, gan pasaulē.
Kino klasika – Roberto Beninji kara komēdijdrāma "Life is Beautifu" – ir stāsts par šarmantu ebreju grāmatu veikala īpašnieku Gvido, kura dzīvīgā un pozitīvā iztēle un rotaļīgais gars piesaista kādas skaistas skolotājas uzmanību. Pāris apprecas un viņiem piedzimst dēls, taču drīz vien pasaule mainās un ģimene tiek aizsūtīta uz nacistu koncentrācijas nometni. Gvido jau atkal jāliek lietā iztēle, lai pasargātu savu dēli no koncentrācijas nometnes šausmām.

"Life is Beautiful" īsā laikā izpelnījās plašu gan kritiķu, gan skatītāju uzmanību, gūstot 230 miljonu ASV dolāru ieņēmumus visā pasaulē un kļūstot par otro ienesīgāko filmu svešvalodā ASV, kā arī par vienu no visu laiku ienesīgākajām ne-angļu valodā uzņemtajām filmām. "Life is Beautiful" 1998. gada Kannu kinofestivālā ieguva "Grand Prix" un virkni dažādu starptautisku kino jomas apbalvojumu, kā arī trīs "Oskara balvas".
Deivida Finčera nu jau par kulta filmu kļuvusī "Fight Club" ar Bredu Pitu, Edvardu Nortonu un Helēnu Bonemu Kārteri galvenajās lomās ir balstīta Čaka Palanjuka tāda paša nosaukuma romānā. Tas ir stāsts par nomāktu un sevi izsmēlušu ofisa darbinieku, kurš satiek ekscentrisku ziepju ražotāju Taileru un izveido slepenu cīņas klubu, kas drīz vien kļūst par daudz ko nopietnāku. Tam visam pa vidu viņa – apburošā, taču nabadzīgā Mārla Singere, ar kuru viņam izveidojas savdabīgas attiecības.

Sākumā "Fight Club" īsti nepatika nedz studijai, nedz arī skatītājiem, un līdz ar to nenesa arī cerētos ienākumus. To dēvēja par vienu no pretrunīgākajām un apspriestākajām 1999. gada filmām, taču līdz ar izdošanu DVD formātā tā ātri vien ieguva kulta statusu un sāka otro dzīvi. 2009. gadā, kad tai apritēja 10 gadi, "The New York Times" filmu nokristīja par "mūsdienas definējošu kulta filmu".
Erotiskais trilleris "Basic Instinct" ar lielisko duetu Šāronu Stounu un Maiklu Duglasu ir stāsts par sadistiskas slepkavības izmeklēšanu, kuru, iespējams, ir pastrādājusi skaista un pavedinoša rakstniece, ar kuru policijas detektīvam gribot negribot izveidojas kaislīga dēka. Aina, kurā seksīgā blondīne izaicinoši pārmet vienu kāju pār otru, atklājot skatienam intīmāko sievietes ķermeņa daļu, uz laikiem iegūlusi pikantāko kino ainu zelta fondā.

"Basic Instinct" kļuva par kases grāvēju, visā pasaulē gūstot 352 miljonu ASV dolāru lielu peļņu, padarot to par ceturto ienesīgāko 1992. gada filmu pēc Disneja "Aladdin", "The Bodyguard" un "Home Alone 2: Lost in New York". Pēcāk to uzslavēja par drosmīgo seksualitātes atainojumu Holivudas masu filmā un tradīciju laušanu.
Kventina Tarantīno meistardarbs "Pulp Fiction" ir raibs un piesātināts stāsts par noziedzīgās pasaules peripetijām. Vincents un Džulss ir algoti slepkavas, kuriem uzticēts atgūt noslēpumainu koferi, kas nozagts viņu bosam Marselasam Volesam. Pēc dažām dienām Voless puišiem palūdz pieskatīt arī viņa sievu Miu, kamēr viņš dodas ārpus pilsētas. Miai ļoti patīk dejas un kokaīns. Turpat blakus ir arī Butčs – neveiksmīgs bokseris, kurš apsolījis Volesam, ka zaudēs savu nākamo cīņu. Šo un daudzu citu varoņu stāsti savērpjas mežonīgā kamolā, kurš šķiet kā izkāpis no lētas lubenes lappusēm. Galvenās lomas atveido izcilu aktieru plejāde: Džons Travolta, Semuels L. Džeksons, Uma Tūrmane, Hārvijs Kītels un Tims Rots.

1994. gada Kannu festivālā "Pulp Fiction" saņēma "Zelta palmas zaru" un tika nominēta septiņām "Oskara" balvām un saņēma to kategorijā "Labākais oriģinālscenārijs", savukārt nominācijas Travoltam, Džeksonam un Tūrmanei pavēra ceļu uz karjeras virsotnēm. 2013. gadā šo filmu iekļāva ASV Nacionālajā filmu reģistrā kā "kulturāli, vēsturiski vai estētisku nozīmīgu".
Leģendārā padomju klasika "Operācija I un citi Šurika piedzīvojumi" ir humoristisks stāsts trīs daļās par vienkāršo un dzīvespriecīgo politehniskā institūta studentu Šuriku, kurš arvien pamanās nonākt visneiedomājamākajās situācijās. Viņš gan pamanās novērst "gadsimta laupīšanu", gan oriģinālā veidā šmaukties eksāmenā, noslēpjot zem lakata radio austiņas, kurās klausās pareizās pārbaudījuma atbildes. Krāpšanos gan pasniedzējs atklāja un eksāmenā viņš izkrita, taču rezultātā satika savu mūža mīlestību Ļidu. Starp citu – Ļidas dzīvoklī redzams Rīgas Radio rūpnīcā ražotais radioaparāts "Dzintars".

1965. gadā "Operācija I un citi Šurika piedzīvojumi" bija PSRS filmu nozares līderis – to noskatījās 69,6 miljoni skatītāji. Un tajā pašā gadā īsmetrāžas filmu festivālā Krakovā filma ieguva galveno balvu – "Vāveles sudraba pūķi".