Foto: LETA
Par fenomenāli veiksmīgā kluba "Essential", kuru tautā dēvēja par "Esīti", likteni neviens nepastāstītu tik labi kā tā īpašnieks – miljonārs Gints Guks. Viņš ir leģendāra persona, viens no diskotēku kustības pionieriem Latvijā, kurš sāka darboties jau 80. gados, mājas apstākļos lodējot gaismas tehniku. Tad, nodibinājis kompāniju "PRO 1", sāka tirgot profesionālu koncertu apskaņošanas tehniku un augstas klases aparatūru audiomāniem, kāds ir arī viņš pats. Tādējādi 2000. gadu sākumā viņš jau bija pietiekami turīgs cilvēks un varēja atļauties "uzspēlēt" klubu biznesu, sākotnēji pat ar desmitiem tūkstošu zaudējumiem.

Līdz 2003. gadam tajā vietā atradās “Hollywood Disco”, kas piederēja Vladimiram Barsukam un bija aprīkots ar “PRO 1” tehniku (kā gandrīz visi klubi valstī). “Barsuka kungs iegrābās ar naktsklubu,” stāsta Guks, “kādā brīdī izrādījās, ka viņš nevar norēķināties par tehniku. Es sāku skaidrot, ko un kā viņš izdarījis nepareizi, bet viņš atbildēja: “Ja jau esi tik gudrs, tad ņem un rīkojies pats,”” atceras Guks. “Teicu viņam, ka esmu jau tam gājis cauri. Mēs esam tehnikas uzņēmums, taču savulaik rīkojām arī koncertus, ja, piemēram, atceraties “Chippendales” vai “Kraftwerk” “Skonto” hallē. Tā kā mums visa tehnika ir sava, mani klienti automātiski pārvēršas konkurentos. Tieši tāpat ar diskotēkām. Taču Barsuks principiāli paziņoja, ka naudas nav. Vārdu sakot, es piemaksāju n-to summu un nopirku.”

Ēkas īpašnieks tolaik bija tagadējais premjers Krišjānis Kariņš. Kā politiķis viņš bija ļoti izvēlīgs jautājumā, ar ko kārtot savas lietas, piebilst Guks. “Ilgi un apnicīgi mani caurskatīja, dažas reizes tikāmies, līdz viņš pārliecinājās, ka neesmu bandīts,” atceras uzņēmējs, “bet man tolaik piederēja arī degvīna rūpnīca. Taču vienojāmies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!