EPISKS STANDARTS
Foto: ziedēšanas krāšņums fotogrāfijās, kas iemūžinātas ar viedtālruni
Fotogrāfu ieteikumi
Foto: Egons Lācis
Visas rakstā izmantotās bildes uzņemtas ar Samsung Galaxy S22 Ultra
Pavasaris uzplauka līdz ar sakuru ziedēšanu, un pavisam drīz jau pilnos ziedos būs magnolijas, plūmes, ābeles, ķirši un ceriņi. Ir īstais laiks doties fotomedībās, iemūžinot pavasari skaistās fotogrāfijās. To lieliski var izdarīt ar palīgu, kas noteikti katram jau ir kabatā – savu viedtālruni. Iedvesmojies no padomiem un skaistajām fotogrāfu bildēm, kas iemūžinātas ar viedtālruņa Samsung Galaxy S22 Ultra kameru un dodies ārā, lai iemūžinātu arī savus skaistos mirkļus!
Galaxy S22 sērijas viedtālruņu kameras ir izstrādātas, lai izceltu detaļas, notvertu krāsas un sniegtu vairāk gaismas, kas tās padara izcili piemērotas dabas fotografēšanai. Lai notvertu, piemēram, sakuru ziedēšanas apjomu un plašumu, fotogrāfs Egons Lācis iesaka izmantot telefona platleņķa kameru, kas ļauj pilnā apmērā iemūžināt ziedošās rozā sakuru kupenas. Savukārt, domājot par fotografēšanu tuvplānā, viņam ir vēl vairāki ieteikumi.
Foto: Egons Lācis
Fotografē ziedus portreta režīmā
Sakuru un ķiršu ziedi ir kā radīti tuvplāna fotogrāfijām, jo tieši tā var vislabāk notvert ziedu trauslumu un krāsu nianses. "Ja vēlies uzņemt niansētu un precīzu sakuras ziedu fotogrāfiju tuvplānā, iesaku izmantot kameras portreta režīmu. Ar jaunāko Samsung mākslīgā intelekta tehnoloģiju var uzņemt izcilas kvalitātes portretus – pat vismazākās detaļas izskatīsies izteiksmīgas un skaidras, kas ir īpaši svarīgi, ja fotografē tik smalkus objektus kā ziedus," norāda Egons Lācis.
Foto: Egons Lācis
Izvēlies pareizo laiku
Kā min fotogrāfs, vislabākais laiks sakuru un citu ziedošu koku fotografēšanai ir vakars, aptuveni pusotru stundu pirms saulrieta. Tas ir diennakts laiks, kad ir vispiemērotākā gaisma, lai radītu tiešām neaizmirstamu attēlu – maigajā vakara gaismā ziedu pasteļu toņi izceļas īpaši. Ja neizdodas fotografēšanu ieplānot vakara stundās vai saullēktā, kas ir vēl viens diennakts laiks ar pateicīgu gaismu fotografēšanai, tad labāk izvēlēties dienu, kura ir nedaudz apmākusies. Mākoņi var palīdzēt noķert perfektu kadru, jo samazina saules gaismas intensitāti, radot piemērotāku gaismu skaistām fotogrāfijām.

Vēl svarīgi izvērtēt laiku, kad plānotajā fotografēšanas vietā ir mazāk cilvēku. Ja izdodas noķert mirkli, kad apkārt nav cilvēku, ir īstā gaisma, tad pat vienkāršs, viens ziedošs koks uz zilu debesu fona attēlā izskatīsies patiesi maģiski.
Foto: Egons Lācis
Eksperimentē ar leņķiem
Radoši izvērtējot kompozīciju, ir vērts izvairīties no standarta attēliem ar fokusu uz ziedošu koku attēla centrā. Egons iesaka: "Fotogrāfija izdosies daudz interesantāka un atmiņā paliekošāka, ja izmantosi ziedošos kokus, lai izveidotu ziedu rāmi ap kādu objektu, piemēram, augstceltni, radot kontrastu starp dabas maigumu un pilsētvides robustumu. Tāpat ziedi var veidot rāmi arī mazākam objektam – gaumīgam velosipēdam vai draugam, ar kuru kopā esi devies pastaigā." Leņķu dažādība padarīs fotogrāfijas atšķirīgākas un ļaus izcelties starp citiem attēliem sociālajos medijos.
Foto: Egons Lācis
Fotogrāfijās ne tikai ziedi, bet arī spožās zvaigznes, maģiskās naktis un Latvijas daba
Samsung Galaxy S22 Ultra kamera izceļas ar viedo attēlu apstrādi un īpašu nakts fotogrāfijas režīmu, kas ļauj uzņemt detalizētas un kvalitatīvas fotogrāfijas pat tumsā. Fotogrāfs Jānis Paļulis skaidro: "Astrofotogrāfija ir tehniski viens no vissarežģītākajiem fotogrāfijas žanriem. Taču, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, zvaigžņotās debesis iespējams iemūžināt arī ar Samsung S22 Ultra viedtālruni. Galvenie nosacījumi – jāatrodas pietiekami plašā vietā, debesīm ir jābūt skaidrām, bet apkārtnei – bez liekiem mākslīgajiem apgaismojumiem."
Foto: Jānis Paļulis
Lai iemūžinātu zvaigznes, nepieciešams statīvs, kurā jāievieto ierīce vai arī tā jānoliek uz stabilas un nekustīgas virsmas. Atverot kameras lietotni, iestatījumos zem sadaļas "Vairāk" jāizvēlas "Pro" režīms un tuvinājums "W", kas sniegs visaugstāko kvalitāti. Jāiestata sekojoši iestatījumi: "Speed" – 20s, vai 30s, "ISO" – 3200, fokusam jābūt manuāli ap 0.8 iedaļu, un uzmanīgi jāpiespiež fotografēšanas poga. Fotogrāfija tiks uzņemta 20 sekunžu vai 30 sekunžu laikā. Ja nogaidīsi aptuveni 30 sekundes, redzēsi, ka fotogrāfija būs daudz gaišāka nekā mūsu acs to redz realitātē.



Savukārt fotogrāfs Kārlis Buškevics šopavasar iemūžinājis pasakainas Latvijas dabas iedvesmotas bildes.
Foto: Kārlis Buškevics
Pieejamība un cena
Jaunās Samsung Galaxy S22 sērijas ierīces var iegādāties lielākajos elektropreču veikalos, pie mobilo sakaru operatoriem un samsung.lv.