Foto: Privātais arhīvs/Lauris Vīksne/LTV

"It kā kāds stumtu skapi ar katliem pāri klintij" – tādus vārdus skaņdarbam "Aijā" veltījis britu raidsabiedrības BBC mūzikas apskatnieks Marks Sevidžs, kurš šodien, 6. aprīlī, publicējis savu verdiktu par visām 37 dziesmām, kuras pēc mēneša redzēsim uz lielās "Eirovīzijas" skatuves Liverpūlē.

Par Latvijas izvēlētajiem pārstāvjiem "Eirovīzijā" – grupu "Sudden Lights" un dziesmu "Aijā" – Marks Sevidžs izsakās šādi:

""Aijā" latviski apzīmē šūpuļdziesmu – un šai dziesmai vajadzētu būt kā nomierinošam līdzeklim pret mūsdienu dzīves šausmām. Varbūt man šeit iztrūkst kāda svarīga kultūras konteksta, taču mana līdzšinējā dzīves pieredze liecina, ka šūpuļdziesmas nav pārpildītas ar ģitāras skaņām un haotiskiem bungu sitieniem, kas izklausās tā, it kā kāds stumtu skapi ar katliem pāri klintij," komentē BBC mūzikas lietpratējs.

Klausoties dziesmas dinamiku, kas no pieklusināta toņa pāriet arvien skaļākā, viņš analizē, ka "Sudden Lights" izklausoties pēc "Nirvana" vai "Pixies" dziesmu rakstīšanas skolas audzēkņiem, bet trūkst mežonīguma un piesātinājuma.

Visbeidzot izkļūšanu no pusfināla Sevidžs tomēr mums paredz: "Mana prognoze: dziesma ir pietiekoši laba, lai iekļūtu finālā, taču tālākās izredzes nav spožas."

Ko BBC žurnālists paredz mūsu kaimiņiem? Igaunijas dziesma Sevidžam visnotaļ patīk un viņš to redz "līderu saraksta beigu galā", savukārt Lietuvas pārstāvji palikšot "nedaudz ārpus topa desmitnieka".

Jau vēstījām, ka 9. maijā pirmajā pusfinālā Latvijas pārstāvji "Sudden Lights" uzstāsies kā ceturtie – pēc Serbijas un pirms Portugāles. Mūsu dziesmai konkurenci veidos Norvēģija, Malta, Serbija, Portugāle, Īrija, Horvātija, Šveice, Izraēla, Moldova, Zviedrija, Azerbaidžāna, Čehija, Nīderlande un Somija.

Abas mūsu kaimiņvalstis startēs otrā pusfinālā. Otrais pusfināls notiks 11. maijā, bet lielais "Eirovīzijas" fināls – 13. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!