Foto: Reuters/Scanpix

Rokmūzikas zvaigžņu koncertprasību sarakstos jeb raideros tradicionāli parādās ekscentriski lūgumi, bet, izrādās, vienmēr var izdomāt kaut ko jaunu – piemēram, rokgrupas Guns N' Roses līderis Aksls Rouzs (attēlā) nesen pieprasījis kvadrātveida melones.

Mūziķu dīvainākās vēlmes parasti izpaužas ēdienos, apkalpošanā un aizkulišu telpu iekārtojumā, nereti izteikti arī lūgumi pēc drēbēm un apakšveļas vai kādiem īpašiem izklaides elementiem. Tāpat vairāki mākslinieki centušies koncertu rīkotājiem parādīt savu humora izjūtu.

Ēdieni un dzērieni

Astoņdesmito gadu rokeri Van Halen savā prasību sarakstā savulaik iekļāva konfektītes M&Ms – ar noteikumu, ka no krāsainajiem saldumiem tiek izņemtas visas brūnās ripiņas. Vēlāk izrādījās, ka šādi viltīgie mūziķi vēlējušies pārbaudīt, vai viņu prasību saraksts tiek rūpīgi izlasīts un izpildīts.

Savukārt šokrokeris Merilins Mensons pieprasa, lai viņa atpūtas telpas būtu pēc iespējas aukstākas un apgādātas ar Haribo (citi zīmoli neder) gumijas lācīšiem. Tāpat viņš labprāt gribētu redzēt kādu plikgalvainu un bezzobainu prostitūtu.

Grupa Foo Fighters prasību sarakstā iekļauj pavisam vienkāršu lietu – ātri pagatavojamos makaronus Cup O Noodles ar liellopu gaļas un dārzeņu garšu, bet izceļas, uzsverot, ka tie pasniedzami tikai trešdienās.

Dziedātāja Dženifera Lopesa savukārt vēlas, lai viņas kafija tiktu maisīta pretēji pulksteņa rādītāja virzienam.

Popmūziķis Prinss nekad nepieskaroties ēdienam, kas nav pārklāts ar pārtikas plēvi. Viņam pie rokas vienmēr jābūt ārstam un šļircei ar vitamīnu B12.

Repere Nikija Mināža un kādreizējā popmūzikas princese Britnija Spīrsa toties ir satriecoši vienkāršas – vienai galvenais ir liels daudzums vistas gaļas ēdienu, bet otrai – pamatīgs krājums kartupeļu salātu.

Alkohols un izpriecas

Dīvaināko prasību sarakstā godpilna vieta pienākas spandeksa karaļiem Motley Crue, kuri lūguši gandrīz vai visu, ko var iedomāties, tostarp automātisko ieroci, sīku vietējo anonīmo alkoholiķu tikšanās grafiku un boa žņaudzējčūsku.

Melodisko balāžu izpildītājs Džeimss Blants, iespējams, vēlas parādīt savu vīrišķīgo pusi, jo atelpas brīžiem pieprasa 120 alus pudeles, četras pudeles degvīna, trīs pudeles baltvīna un divas pudeles šampanieša. Kārtīgie puiši no grupas Coldplay tīko sešas pakas cigarešu Marlboro Lights.

Britu deju mūzikas pārstāve M.I.A., kurai patīk trakas izrīcības, aizkulisēs vēlas redzēt trīs parandžās tērptas dejotājas, kas varētu kustēties fonā, kā arī pudeli absinta. Veterāniem The Stooges toties kārojas redzēt septiņus rūķīšus – augums neesot svarīgs, bet attieksme gan.

Apakšveļa, podi un prezervatīvi

Vairākas mūzikas zvaigznes, tostarp Mobijs un Red Hot Chili Peppers, koncertu rīkotājiem lūdz nodrošināt tīru apakšveļu. Tīņu popzvaigzne Džastins Bībers seko veterānu pēdās, šo prasību papildinot ar krietnu baltu zeķu un sporta krekliņu krājumu.

Industriālā roka vienības Nine Inch Nails līderis Trents Reznors savulaik nespēja iztikt bez divām cietes pakām – acīmredzot, lai vieglāk atbrīvotos no piegulošajām ādas biksēm.

Rokmūzikas leģendas Led Zeppelin varēja mežonīgi plosīties uz skatuves, bet aizkulisēs nevarēja iztikt bez gludekļa un gludināmā dēļa.

Amerikāņu hiphopa grupa Beastie Boys raiderī iekļāva varavīksnes krāsas prezervatīvu izlasi. Tie esot bijuši vajadzīgi tikai tāpēc, lai piepūstu un priecātos par krāsainajiem baloniņiem.

Dziedātājai Šērai atsevišķa istaba bijusi vajadzīga tikai viņas daudzajām parūkām vien, bet P. Diddy nevarējis iztikt bez salvetēm ar viņa monogrammu.

Atsevišķs stāsts ir par zvaigžņu tualetes istabām – Madonna katrā koncertā pieprasa nodrošināt jaunu poda vāku, bet Bārbra Streizande vēlas, lai podā turklāt vēl peldētu rožu ziedlapiņas.

Vēdera izejai īpašu uzmanību pievērš arī Meraija Kerija, kura vēlas rozā tualetes papīru. Viņas atpūtas telpās arī nedrīkst trūkt mīksto rotaļlietu.

Dzīvnieki, augi un savādi priekšmeti

Reperis Eminems, dodoties uz mūzikas festivālu Ziemeļīrijā, nepiemirsa rīkotājus pabrīdināt, lai ierīko koka baseinu viņa krāsainajām japāņu karpām.

Fankmetāla vienība The Bloodhound Gang reiz savā raiderī iekļāvusi pērtiķi, bet postrokeri Mogwai īpaši lūguši aizkulisēs novietot princeses Lejas portretu no Zvaigžņu kariem.

Sers Pols Makartnijs savā ģērbtuvē vēlas izveidot īstus džungļus – viņam vajadzīgi 19 divus metrus augsti zaļie augi un četri lapaini augi viena metra augstumā.

Viņa kolēģis sers Eltons Džons līdzīgi aizrāvies ar augiem – bet nekādā gadījumā nevēlas redzēt lilijas, krizantēmas vai margrietiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!