Foto: DELFI

Vaišļa nesmādē auto stopus

Pasaules apceļotājs, tagad arī grupas "Pirates of the sea" dalībnieks Jānis Vaišļa zināms, kā ekstrēms dzīves baudītājs, tāpēc liekas likumsakarīgi, ka tuvojoties vasaras saulgriežu svētkiem, Jānis savu vārda dienu ielīgoja, dienu pirms tradicionālā Latvijas radio dziesmotā pasākuma "Jāņi dzied 2008", kas šogad norisinājās Aizkrauklē, Daugavas krasta "Kalna ziedos".

Ceļā līdz Aizkrauklei, Jānim pirmais pieturas punkts bija Ķegums un lai ērtāka līksmošana, Vaišļa no Rīgas līdz Ķegumam, mēroja ceļu ar elektrovilcienu Rīga - Aizkraukle. Ideāls variants kā sabalansēt burziņus ar alkohola lietošanu un neuztraukties par uzkrāto promiļu daudzumu.

"Izkāpu Ķegumā un paliku pa nakti pie sava kursa biedra. Kā jau īstiem līgotājiem pieklājas, sākām līgot dienu pirms Jāņiem. Agrā Jāņu rītā aizstaigāju līdz Daugavai, bet tā kā ūdens bija tik spirdzinošs, tad nolēmu neriskēt un pasaudzēt basi līdz vakaram. Tad nu devos līdz šosejai, kur sāku īkšķot un par laimi nostopēju dziedošo Jāņu autobusu," viņš atceras.

Publisko burziņu cienītājs

Jānis nepieder pie tiem Jāņiem, kas savu vārda dienu vēlētos svinēt šaurā draugu lokā, viņš priekšroku dod publiskām aktivitātēm, tusiņiem un ballītēm. Pasaules apceļotājs un sabiedriski aktīvais Jānis dziesmotajā Latvijas radio rīkotajā pasākumā piedalās jau otro gadu. Šogad viņš dziedāja duetā ar dziedātāju un pasākumu organizētāju Līgu Robežnieci dziesmu par vardīti. Tas pārliecina, ka Jānis vasaras saulgriežu svētkus mīl svinēt skaļi un publiski, nevis mājās. "Man nepatīk, ka man pirms vārda dienas zvana visi draugi un prasa, kur svinēšu, tad izjūtu lielo pienākuma apziņu, ka obligāti jārīko svētki, jāklāj galds, bet man patīk publiski, darbs paliek darbs, ja jādzied, tad jādzied," savu nostāju un mobilitāti strikti pauž Vaišļa.

Pēc visām lustēm, agrā rīta stundā, Jānis ar dziedošajiem vārda brāļiem, ar noorganizēto Latvijas radio autobusu, devās uz Rīgas pusi. "Līdz Rīgai neaizbraucu, izkāpu Dārziņos, kur dzīvo mani vecāki. Man ir kāda sena Jāņu tradīcija, ko vienmēr ievēroju. Nākamajā rītā, kad esmu kārtīgi līgojis, dodos apraudzīt savus vecākus, lai teiktu viņiem paldies, ka man devuši tādu vārdu. Tad ari tā mierīgi pasēžu un parunājos ar saviem vecākiem, un tāds nu ir mans svētku nobeigums," viņš saka.

Jānis ir katolis un pēc visiem baznīcas kanoniem, Vaišļa otrs vārds ir Jāzeps, bet pie pirmā vārda, pasaules apceļotājs ticis, pateicoties vasaras saulgriežu burvībai, jo vecāki lēmuši, ka dēlam jādod vārds, kad svinams viens foršs pasākums - Jāņi.

Matulim un Grodumam mainījušies tikumi

Krietni prātīgāks līgotājs ir sporta ziņu žurnālists Jānis Matulis, kurš kā jau liels jokotājs, kas asprātīgi apceļ sportistus, šajos Jāņos neaizrāvās ar alus dzeršanu un tika lielām lustēm, kā basketbolista Jāņa Blūma draudzīgā basketbolistu saime. Matulis bija nodrošinājies, ka pie stūres pašam nav jāsēž, jo to lieliski pieprot viņa dzīvesbiedre. Sporta ziņu žurnālists neslēpa, ka Jāņus gan labprātāk svin ģimenes un radu lokā. Svinēšana savējo lokā Matulim izdevās ar nelielu laika nobīdi, jo pēc sava priekšnesuma, Matulis devās uz Cēsu rajonu.

Viskategoriskākais pret publisko līgošanu ir savulaik skaļais rokgrupas "Līvi" vokālists Jānis Grodums. Gadiem ejot, Grodums mainījis ieradumus un vairs nav publisku pārtiju mīļotājs. "Pēdējā laikā, jo mazāka kompānija, jo labāk. Kaut kā piegriezies," atklāts ir Grodums, kurš savulaik pat pa kādam Jāņu ziedu vainagam novijis. "Es jau vispār visu ko protu, protu, arī adīt un tamborēt," tā Grodums, kurš tūlīt pat iesmejas, par savām atklāsmēm.

Ķipurs sevi ziedo sabiedrībai

Veroties uz olimpisko čempionu bobslejā Jāni Ķipuru, Matulis priecājās, ka sportista šarms pret daiļo dzimumu ar gadiem nebūt nav rimis un atzina, ka pats būtu ar mieru dziedāt pat Ļeņinam, ja rastos tāda nepieciešamība. Pats Ķipurs pastāsta, ka Līgo svētkus vairs nesvin ar ģimeni, to pamatojot, ka bērni ir izauguši un nu viņiem citas intereses, tāpēc pats jau otro gadu pēc kārtas līgo kopā ar dziedošajiem Jāņiem. "Vismīļāk un visintīmāk Jāņus svinēt, tomēr ir ģimenes, paziņu vai draugu lokā, neesmu radis pie publiskās svinēšanas. Šogad piekritu piedalīties dziedošo Jāņu projektā, jo Aizkraukle ir mana dzimtā puse. Esmu dzimis, audzis un skolā gājis Aizkraukles rajona Kurmenes un Valles pagastā. Tur joprojām man dzīvo radi un paziņas, lai gan pats tagad dzīvoju Cēsu rajonā, Gaujas Nacionālā parka zaļajā zonā," tā Ķipurs.

Bijušais bobslejists, tagad treneris strikti pieturas pie senajām vasaras saulgriežu svinēšanas tradīcijām. "Pie liela ugunskura jābūt lustīgai aplīgošanai ar dziesmām. Ja līgotāju pulkā ir jaunas meitenes, tad pusnaktī meitenes upes krastā nopin vainadziņu un, met to pār plecu, un zīlē vai nākamā gadā izdosies gredzenus mīt. Ir arī dejošana un lekšana pār ugunskuru, bet rīta saulītei lecot, ejam visi uz avotu mutes mazgāt, lai līdz nākamajiem Jāņiem, būtu skaisti," ar senajām tradīcijām iepazīstina Ķipurs, kurš šogad gan atkāpās no ierastajām tradīcijām un smejot pavēstīja, ka šos svētkus ziedojies sabiedrībai.

Katram "Mango" aptaujātam Jānim ir savi vārda dienas svinēšanas rituāli, varbūt tie mazliet saskan, bet nav taču divu identiski līdzīgu Jāņu, viņiem kopīgs tikai vārds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!