Foto: DELFI

Piektdien, 10. februārī, mūžībā devās pašmāju populārās grupas "Duets Sandra" soliste Sandra Brīnuma. Viņas dzīvību 57 gadu vecumā izdzēsa smaga slimība, bet fanu atmiņās skatuves māksliniece vienmēr paliks ar enerģiju un pārsteidzošo spēju saglabāt savu stilu, kas arī padarīja "Duetu Sandra" par latviešu mūzikas fenomenu.

"Duets Sandra" savu darbību uzsāka 1991. gadā, bet jaunu popularitātes vilni piedzīvoja šīs desmitgades sākumā. Pēdējo gadu laikā Sandra un Andris Brīnumi bieži uzstājās gan dažādos Rīgas klubos, gan ārpus galvaspilsētas un bija iemantojuši uzticīgu fanu pulku, kas zināja, ka ikviens grupas koncerts nozīmē kārtīgu izdziedāšanos un izlēkāšanos iemīļotu kompozīciju pavadībā.

Grupas muzikālais materiāls ir plašs, sākot no romantiskām balādēm un beidzot ar hitiem roķīgos ritmos, un par abu Brīnumu tandēma radošo potenciālu liecina arī izdoto albumu skaits – pērnā gada pavasarī "Duets Sandra" prezentēja savu 23. albumu.

"Visi iesācēji jau sāk ar mīlas dziesmām, un jāteic, ka ir tekstu autori, kas tālāk par "tu un es" nemaz netiek. Arī mēs sākumā dziedājām par mīlu, līdz man tas piegriezās un likās prasti. Sapratām, ka gribam kaut ko atstāt vēsturei. Varbūt mūsu dziesmas pēc 500 gadiem būs tautasdziesmas, jo tās stāstīs par šim laikam svarīgām tēmām?" par pašu radīto dziesmu plašo tematiku savulaik sarunā ar "Delfi Izklaidi" sprieda Andris.

Tādi hiti kā "Liekais svars", "Vēnā neduriet", "Gaņī maņī", "Pofig cik tev gadu" un citi aktuālo tēmu apdziedājumi guva lielu atsaucību klubos, krodziņos un festivālos, kur "Duets Sandra" uzstājās, un "Delfi Izklaide" piedāvā atskatīties uz dažām zīmīgākajām kompozīcijām.

Lai gan pēdējos gados grupa jaunas mīlas dziesmas neradīja, viņu plašajā repertuārā bija arī tādas, bet īpaši jāizceļ dziesma "Mans vīriņš", kas ir sirsnīgs veltījums abu Brīnumu ilgajai laulībai, un romantiskais aicinājums "Mīlēsim", kas tapusi vēl pirms grupas "roķīgā perioda".

Diemžēl grupas 25 gadu darbības laikā tapuši maz videoklipu, tāpēc jāizceļ arī kompozīcija "Jauka diena", kuras stāsts savulaik iemūžināts īpaši atraktīvā video.

Atskatoties uz "Duets Sandra" daiļradi, nevar nepieminēt arī vienu no viņu lielākājiem hitiem, kas pirms dažiem gadiem piedzīvoja otru atdzimšanu – kompozīciju "Darbs", kas koncertos dažkārt pieprasīta ne vienu vai divas reizes vien, bet izskanējusi pat piecas.

Par grupas visu laiku lielāko hitu kļuva kompozīcija "Mazcenas mobilais", kas uzskatāma par "Duets Sandra" vizītkarti un koncertos ierasti kļūst par pasākuma kulmināciju.

Atgādinām, ka pērnā gada decembrī tapa zināms, ka Sandrai slimības dēļ jāpamet skatuve. Viņas vietā blakus Brīnumam stājās Andris Roga un abi jau aizvadījuši dažus koncertus, bet pagaidām nav zināms, vai Roga kļūs par pastāvīgu dueta partneri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!