Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sestdienas vakarā Itālijas pilsētā Turīnā aizvadīts lielākais popmūzikas notikums Eiropā – "Eirovīzija". Par uzvarētājiem šogad kļuva ukraiņi "Kalush Orchestra" ar dziesmu "Stefania".

66. "Eirovīzijas" finālā sacentās 25 valstis – desmit no katra pusfināla un piecas tā dēvētā "lielā piecinieka" valstis.

Visu 40 konkursa dalībvalstu žūrijas vērtējumā visaugstākās pozīcijas guva Apvienotā Karaliste (283 punkti), Zviedrija (258) un Spānija (231). Latvijas žūrija, kuras vērtējumu TV tiešraidē publiskoja Samanta Tīna, maksimālo punktu skaitu atdeva Ukrainai, kas palika ceturtajā vietā pēc žūrijas kopvērtējuma.

Bet Eiropas tautu apvienotais balsojums ieviesa korekcijas: publikas vērtējumā uzvarēja Ukraina, skatītāju un žūrijas punktu kopvērtējumā gūstot 631 punktu. Tas nozīmē, ka nākamgad konkursam jānotiek šobrīd kara plosītajā valstī. Otrajā vietā palika Apvienotā Karaliste, trešā – Spānija, ceturtā – Zviedrija.

Igaunijas pārstāvji finālā ieguva 13. vietu, bet Lietuvas – 14. vietu.

Gan bukmeikeri, gan kaislīgi "Eirovīzijas" fani šogad uzvaru paredzēja Ukrainai, kurai šī ir trešā uzvara kopš 2003. gada. Arī "Delfi" sociālo tīklu redaktors un rūdīts "Eirovīzijas" fans Edgars Bāliņš savā analīzē par provizoriskajiem konkursa rezultātiem atzina: visticamāk, visas pārējās 24 dalībnieces cīnās par otro – nevis pirmo – vietu.
Īsi pēc pulksten 23, uz skatuves iznākot ukraiņiem, publika arēnā ar ritmiskiem aplausiem atbalstīja puišus un daudzi cēlās kājās. Priekšnesums noslēdzās ar vareniem sajūsmas saucieniem. Mūziķi no skatuves pieminēja Mariupoles "Azovstaļ" tērauda lietuvē notiekošo, kur šobrīd Ukrainas kareivji varonīgi cīnās pret okupantu spēkiem. Savējiem līdzi juta arī Ukrainas aizstāvji Kijivas apgabalā:

Jau vēstīts, ka šogad Latvijas pārstāvji "Citi zēni" nespēja izkļūt no atlases pusfināla un finālam nekvalificējās. Latvieši Rīgā atgriežas svētdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!