Foto: F64

Jauno kārtību, kādā Latvija šogad izvēlēsies pārstāvi Eirovīzijai - konkursu Supernova 2015 - Latvijas mūzikas eksperti vērtē skeptiski. Viņi spriež, ka atsevišķa dziesmas un dziedātāja izvēle varētu atbaidīt mūziķus un radīt situāciju, kad hits nesader ar izpildītāju, kā arī pieļauj - vienkārši nepietiks laika priekšnesumu izstrādei.

Foto: DELFI
Juris Millers: Viss atkal notiek pēdējā brīdī

Pieredzējušo producentu Juri Milleru, kura aizbilstamie ik gadu ar labiem panākumiem piedalās konkursā, skeptisku dara fakts, ka jaunie noteikumi izsludināti pēdējā brīdī.

"Ja Latvijas televīzija (LTV) gribēja ko mainīt, vajadzēja padomāt savlaicīgi. Lielāko mulsumu rada fakts, ka dziesma un autors tiks izvēlēti pēdējā brīdī - februārī. Pēc pieredzes zinu, ka jau marta sākumā jābūt gatavam visam fināla priekšnesumam, nevis mūziķim tikai jāsāk strādāt ar dziesmu.

Starp Latvijas atlases finālu un lielo finālu termiņš ir vienkārši smieklīgs, ņemot vērā, ka šoreiz īsajā laikā būs jārada viss šovs. Konkurss nebeidzas ar to, ka izvēlēta dziesma un mūziķis, tas ir komplekss darbs," skaidro Millers.

Viņš izsaka cerību, ka jaunie noteikumi nemazinās piedalīties gribošo mūziķu aktivitāti, pat ņemot vērā faktu, ka dalība konkursā var nozīmēt to, ka paša tiks atdota citam izpildītājam.

"Ja viss notiks pietiekami korekti un caurspīdīgi, šajā ziņā problēmu nebūs. Tāpat vienmēr būs kāds, kurš būtu gribējis piedalīties, dziesmas, kuras nebūs iesniegtas, un dziesmas, kurām tur nebija jābūt.

Pēdējais īpaši attiecas uz Latvijas panākumiem Eirovīzijā pēdējos gados," ironizē eksperts. Viņš grib redzēt ideju darbībā, lai redzētu, vai plāns ir labs un pārdomāts, vai steigā uzmests.

"Laiks rādīs, bet pagaidām pret šo ideju esmu piesardzīgs. Ja Eirovīzijas restarts no LTV puses būs tikpat profesionāls kā, piemēram, Rīta panorāmas restarts, tad ir cerība," no gaišās puses skatās Millers.

Foto: DELFI
Raimonds Pauls: Nevar atrast to, kā nav

Latvijas pazīstamākais komponists Raimonds Pauls jau sen zaudējis ilūziju par to, ka Latvijai pēkšņi varētu paveikties Eirovīzijā - pēc viņa domām galvenā problēma ir tajā, ka mūsu populārās mūzikas izpildītāju sniegums uz Eiropas fona ir visai bāls, un atlases noteikumu maiņa nemainīs kontingentu, kas piedalās.

"Nav jau nozīmes tam, kādā veidā izdara to izvēli. Viss atkarīgs no tā, vai izdodas atrast pietiekami talantīgu mākslinieku, kas varētu Latviju pārstāvēt Eiropā, bet pagaidām apritē nav neviena tāda, ko varētu ņemt. Un ja nav, ko sūtīt, nav ko braukt," skarbs savā vērtējumā ir Pauls.

Vērtējot mūsu sniegumu starptautiskajā šovā, Paulam regulāri nākas secināt, ka Latvija uz pasaules fona šķiet pavisam pelēka. Komponists pašmāju populārajā mūzikā neredz nevienu dziedātāju, kurš varētu tajā ko mainīt pat ar izcilu dziesmu.

"Daudzas valstis taču atteikušās no dalības Eirovīzijā, kāpēc mēs turpinām mocīties? Pietiekami jau esam izgāzušies," kritisks ir Pauls. Viņš ļoti cer, ka kaut kur Latvijā ir paslēpies kāds ģeniāls popmūzikas izpildītājs, kurš gatavojas iznākt gaismā tieši uz Supernovu, jo tā varētu būt mūsu vienīgā cerība.

"Lai pamēģina - kas neriskē, tas nevinnē," jaunos profesionāļus aicina Pauls.

Foto: DELFI

Guntars Račs: Jaunajai kārtībai ir vairāki zemūdens akmeņi

Prestižais producents un kompānijas Mikrofona ieraksti vadītājs Guntars Račs, vērtējot jaunos konkursa atlases noteikumus, jau atradis vairākus "zemūdens akmeņus".

 "Baidos prognozēt, vai būs labāk, vai būs sliktāk. Katrā ziņā - būs citādāk. Pieļauju, ka Latvijā pazīstamie mūziķi nevēlēsies iet cauri izpildītāju atlasei, jo tā vairāk atgādina jauno talantu šovu, tāpēc lielo īpatsvaru šoreiz sastādīs jauni un nezināmi skatuves mākslinieki.

Jo iedomāties, ka, piemēram, Lauris Reiniks, tagad ies uz jauno talantu atlasi, man ir grūti," interesantu niansi iezīmē Račs.

Kā negatīvu aspektu šāda veida atlasei eksperts min faktu, ka tā izslēdz iespēju piedalīties dažādām interesantām apvienībām un projektiem, kas izveidoti speciāli Eirovīzijai, kā tas, piemēram, bija ar Bonaparti.lv.

Ņemot vērā Latvijas pēdējo gadu ne pārāk veiksmīgos rezultātus starptautiskajā arēnā, Račs jau sen gaidījis jaunas vēsmas Eirodziesmas izvēlē. Viņš gan nezina, vai šis variants ir tas labākais, kā atrast Latvijas pārstāvi konkursam.

"Tas, ka ir īpaša atlase dziesmām, it kā ir pareizi. Taču arī te ir zemūdens akmeņi. Bieži vien visu nosaka nevis pati dziesma, bet gan tēls, kādā mākslinieks to dziedot iejuties, mākslinieka un dziesmas kopējā sinerģija.

Var salikt kopā labu mākslinieku un labu dziesmu, bet kaut kā pietrūkst. Katrā ziņā, ceru, ka uz to labāko - ka viss izdosies," optimistisks ir Račs.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!