Dziedātāja Fox Lima jeb Alise Ketnere (attēlā) pagājušā gada nogalē viesojusies Bētlemē, kur vērienīga pasākuma Project - Peace on Earth ietvaros interneta tiešraidē sniegusi koncertu 10 miljoniem cilvēku, kuri aizlūguši par mieru pasaulē.

"Piedalīties pasākumā biju uzaicināta, jo pagājušogad kopā ar elektronikas grupu Enigma iedziedāju projekta oficiālo dziesmu The Social Song," sarunā ar DELFI Izklaide atklāj Alise. Koncertā viņa izpildīja savas dziesmas gan latviešu, gan angļu valodā, bet uz skatuves kāpa arī pasaulē pazīstamākie spiričuela mūzikas izpildītāji - Grammy balvu laureāti.

"Lidojums bija ātrs, no Rīgas izlidojām septiņos no rīta, un jau divos bijām Telavivā, Izraēlā. Ceļš uz Jeruzalemi tika pavadīta sarunās ar šoferi, kam zināšanas bija kā gidam. Valsts viennozīmīgi ir ļoti attīstīta - kur brīvāks zemes pleķis, tur tiek audzēti apelsīni vai dārzeņi.

Kā pats šoferis apgalvoja, vietējā ekonomika galvenokārt balstās uz augļu, dārzeņu eksportu, tehnoloģijas inovācijām un ieroču ražošanu. Bet valsts attīstības pamatprogramma ir zinātne, tāpēc ka galvenā problēma valstī  ir ūdens, kas ir nepieciešams valsts neauglīgājās zemēs un tuksnešos," stāsta dziedātāja.

Pirmā vieta viņas apskatāmo tūrisma objektu sarakstā Jeruzalemē bija Olīvkalns, kur augšāmcēlies Jēzus Kristus. Pēc šīs vietas apskates Fox Lima devās uz speciāli pasākuma dalībniekiem paredzētu viesnīcu.

"Numuriņā aizkari bija aizvērti, un, kad es tos atvēru, aiz sajūsmas iespiedzos. Mazas, izbalējušas mājiņas, citas pie citas saspiedušās, tālumā bija redzami Jeruzalemes vecpilsētas baznīcas kupoli, dūmakā vēl bija paslēpies Olīvkalns, uz kura redzama pareizticīgo baznīca...

Agrāk domāju, ka tīri simboliski Jeruzaleme saucas par vietu, kur saduras trīs lielākās reliģijas - islāms, kristietība un jūdaisms. Bet jau pirmajā dienā redzēju, ka ne tikai atšķirīgu konfesiju baznīcas uzbūvētas blakus, bet pat vienā ēkā tiek dalīti stūrīši, kur kāda konfesija atrodas," iespaidus atceras dziedātāja.

Pirmo reizi tiekoties ar vērienīgā projekta organizatoriem, viņa bijusi ļoti uztraukusies, taču uzņemta ar sirsnību. "Ziemeļu platuma grādos esmu pieradusi sveicināties ļoti oficiāli - rokas spiediens un sevis stādīšana priekšā - te man bija neliels kultūršoks, saņemot apskāvienus un skūpstus uz katra vaiga.

Es jutos  kā dzimšanas dienā.  Abi organizatori bija smaidīgi  un dzina jokus. Viņi centās sadraudzēties. Tagad, visu atsaucot atmiņā, man nāk smiekli par mums, latviešiem, kas atvērās tikai pēc trim dienām. Centāmies būt laipni, bet nebijām pārāk familiāri," par piedzīvojumiem stāsta Alise.

Viņa mitinājusies Izraēlā, bet uzstāšanās notikusi Palestīnā, un par abām šīm valstīm dziedātājai palikušas lieliskas atmiņas. "Sākumā bija nedaudz dīvaini Izraēlas ielās redzēt puišus un meitenes ar automātiem; tas tāpēc, ka viņiem visiem - gan meitenēm, gan puišiem - ir obligātā militārā apmācība.

Vienu vakaru apmaldījāmies, nokļūstot it kā bīstamajā rajonā, taču es sapratu, ka man nav, no kā baidīties, jo pa ielām līdz pat vēlam vakaram droši skraida bērni. Kopumā reģions ir ļoti ģimenisks, un brauciens man paliks labā atmiņā," rezumē Fox Lima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!