Foto: DELFI

Dzejnieks, mūziķis, Mikrofona ierakstu vadītājs Guntars Račs (attēlā) radījis neskaitāmus latviešu popmūzikas hitus, taču nekad arī nav slēpis, ka panākumu pamatā ir rūpīgi izskaitļotas formulas. Arī intervijā žurnālam Santa dzejnieks atklāj pasaules popmūzikas hita formulu.

"Tas ir organiski: pantiņš, piedziedājums, pantiņš piedziedājums, muzikāla pāreja, piedziedājums. Esmu lasījis grāmatas par dziesmu rakstīšanu," stāsta Račs.

"Potenciāla radiohita ievads līdz galvenajai frāzei nedrīkst būt garāks par trīsdesmit sekundēm, jo tad cilvēka uztvere atslābst. Ja neesi paspējis ieinteresēt, tu esi zaudējis auditoriju. Un atskaņošanai radio dziesmas ideālais garums ir trīs minūtes un trīsdesmit trīs sekundes," ietekmi uz klausītāja apziņu raksturo Račs.

Viņš gan atzīst, ka "mākslu tādā veidā radīt nav iespējams", tomēr šie ir priekšnoteikumi, kas jāievēro, ja gribi, lai tava superdziesma konkurē radio.

Tikmēr pats dzejnieks savu dziesmu rakstīšanā nesen veicis "fenomenālu atklājumu", kas mainījis veidu, kādā viņš raksta dziesmas. "Agrāk rakstīju divas dziesmas dienā, tagad astoņās dienās top viena," atklāj hitu meistars.

Račs nekad nav slēpis to, cik ļoti viņu ir ietekmējis Bobs Dilans, un tas, iespējams, būtu vienīgais mākslinieks, ko Račs klausītos, ja nevarētu klausīties neko citu.

"Viņa [Dilana] gadījumā svarīgi klausīties liriku, un, ja man būtu labāka angļu valoda, droši vien es saprastu pilnīgi visu. Bet ilgi klausīties nevar - melodijas jau diezgan vienveidīgas, un tā čerkstošā balss ir ļoti suģestējoša, bet kādu brīdi arī kaitinoša," intervijā stāsta Račs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!