Foto: F64
Pēdējos gados uz Latviju ar koncertiem brauc daudzas pasaules mēroga zvaigznes, lai gan pēdējo divu gadu laikā viņu skaits ir kritiski samazinājies. Pilnīgi pretējs viedoklis par ārvalstu un pašmāju mūziķiem ir latviešu dziedātājiem Ievai Kerēvicai un Kažam (attēlā).

Kerēvica uzskata, ka vietējie mākslinieki ir tādā pašā līmenī kā pasaules zvaigznes. "Reti klātienē apmeklēju pasaules mēroga zvaigžņu koncertus. Man ļoti nepatīk masu pasākumi, atrašanās pūlī. Protams, daudz skatos koncertus, bet izvēlos DVD ierakstus - tā labāk visu redzu, neviens mani negrūsta un varu mierīgi analizēt redzēto," sarunā ar izklaides portālu Mango stāsta Kerēvica.

Noskatoties koncertu, Ieva vienmēr izanalizē iegūtos iespaidus, atziņas un izmanto iegūto informāciju savā daiļradē, lai to dažādotu, piešķirtu savādākas krāsas. "Ikviens mākslinieks, vērojot citus māksliniekus, kaut kādā veidā iespaidojas no tiem. Tas ir tikai normāli, un savādāk nemaz nav iespējams skatīties koncertus," uzskata Kerēvica.

Ieva stāsta, ka, salīdzinot pasaules zvaigžņu sniegumu ar vietējo dziedātāju veikumu, viņa atšķirību neredz. "Latvijā ir ļoti labi dziedātāji un mūziķi, un mākslinieciski mēs esam tajā pašā līmeni, kurā atrodas pasaules zvaigznes. Vienmēr esmu to teikusi un neviens nepārliecinās mani par pretējo. Tam, ka Latvijā nav pasaules mēroga zvaigžņu, pie vainas nav mākslinieki. Lai ritenis kustētos uz priekšu, ir vajadzīgi stūmēji. Diemžēl ar producentiem un menedžeriem mums nav paveicies," stingri nosaka Kerēvica.

Dziedātāja uzskata, ka pie vainas ir starptautiskas pieredzes trūkums, neprasme darboties pasaules tirgū. "Pieredze ir būtiska, lai kaut kas notiktu; ja tās nav, vari būt vienalga cik labs mākslinieks, nekas nemainīsies, jo tava komanda nepratīs tevi izbīdīt pasaules tirgū. Es ticu, ka jaunā paaudze, kas pašreiz apgūs šīs lietas, spēs mainīt to visu un mēs ar laiku būsim tāda valsts, kas spēs ietekmēt pasaules muzikālo straumi," cerīgi nosaka Kerēvica.

Savukārt dziedātājs Kaža jeb Kārlis Būmeisters (attēlā) ir apmeklējis ļoti daudz pasaules zvaigžņu koncertus ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs. Spilgtāk viņam atmiņā palikuši The Eagles, AC/DC un Bon Jovi koncerti.

"Ja es uztaisītu produktu, kas patiktu pilnīgi visiem, uz manu koncertu atnāktu divi miljoni cilvēku; ja to pašu izdarītu Vācijā, tie būtu jau astoņdesmit miljoni. Tā ir atšķirība un arī bremzējošais spēks mūsu māksliniekiem," portālam Mango klāsta Kaža.

Jaunietis neuzskata, ka tuvākajā laikā Latvija varētu ieņemt redzamu vietu pasaules mūzikas biznesā. "Ne velti pie grupas U2 menedžeru durvīm ir zīmīte ar uzrakstu "pārstāvjus no trešās pasaules valstīm ar koncertu piedāvājumiem netraucēt". Šāds ekonomikas formulējums joprojām pastāv, un tas ir tas, kā mūs uztver pasaules muzikālie grandi," drūmi nosaka Kaža.

"Nereti pēc pasaules zvaigžņu koncertiem, tādiem kā AC/DC, nolaižas rokas un neko negribas darīt. Liekas, jāņem rokās matemātikas klade un jāiet studēt grāmatvedību," profila maiņu apsver Kaža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!