Foto: AFP/Scanpix

Krievijas pārstāve Jūlija Samoilova varēs piedalīties "Eirovīzijas" dziesmu konkursā attālināti ar video translācijas starpniecību, paziņojuši konkursa organizatori.

Paziņojumā norādīts, ka konkursam jāpaliek ārpus politikas, tādēļ tiek ierosināts šāds risinājums. "Mēs turpinām dialogu ar Ukrainas varasiestādēm cerībā panākt visu mākslinieku klātbūtni," teikts paziņojumā.

Tikmēr Krievijas Pirmais kanāls piedāvājumu noraidījis. "Mēs piedāvājumu piedalīties attālināti uzskatām par dīvainu un noraidām to, jo tas ir absolūti pret pasākuma būtību," teikts kanāla paziņojumā.

Iepriekš organizatori pavēstīja, ka ir dziļi vīlušies par Kijevas lēmumu, bet norādīja, ka konkursa rīkotājas valsts likumi ir jārespektē.

Ukraina, kur šogad notiks "Eirovīzija", aizliegusi Samoilovai uz trim gadiem iebraukt valsts teritorijā. Ukrainas Drošības dienests (UDD) šādu lēmumu pieņēma, balstoties uz saņemto informāciju, ka dziedātāja ir pārkāpusi Ukrainas likumus, apmeklējot Krievijas okupēto Krimu. 2015. gadā Samoilova uzstājās Krimā ar koncertu.

Samoilova "Eirovīzijā" uzstāsies ar dziesmu "Flame Is Burning". 27 gadus vecā Samoilova kopš 13 gadu vecuma ir pirmās grupas invalīde un pārvietojas ratiņkrēslā. Ukraina jau iepriekš Samoilovas izraudzīšanos raksturoja kā provokāciju.

Vairāki Ukrainas politiķi mudināja Kijevu neizrādīt piekāpību tikai tāpēc vien, ka Samoilova ir invalīde. Kremlis savukārt nosodījis Kijevas piemēroto aizliegumu Samoilovai un pārmetis Ukrainai konkursa degradēšanu.

Kijeva pasludinājusi Krimu par okupētu teritoriju, kuras apmeklēšanai nepieciešama atļauja.

"Eirovīzijas" dziesmu konkursa fināls 9.–13. maijā notiks Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, jo pērn Stokholmā notikušajā konkursa finālā uzvarēja Džamala no Ukrainas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!