Foto: @Eurovision/Twitter

Otrdien, 31. Janvārī, Liverpūlē, Svētā Džordža zālē norisinājās 67. starptautiskā dziesmu konkursa "Eirovīzija" izloze, kurā noskaidrojās, ka Latvija startēs pirmajā pusfinālā, kas norisināsies otrdienā, 9. maijā.

Pirms izlozes Latvija tika ierindota trešajā grozā kopā ar Lietuvu, Gruziju, Izraēlu, Azerbaidžānu, un Armēniju. Šāds formāts tiek ievērots, lai mazinātu iespēju dalībvalstīm nonākt vienā pusfinālā ar kaimiņvalstīm. Līdzīgi "izsijātas" tiek arī pārējās dalībvalstis, lai izvairītos no politiskiem balsojumiem. Piemēram, visas Ziemeļvalstis ievietotas otrajā grozā.

Pirmajā pusfinālā, kas notiks otrdienā, 9. maijā, kopā ar Latviju sacentīsies Serbija, Zviedrija, Īrija, Moldova, Šveice, Norvēģija, Izraēla, Portugāle, Nīderlande, Horvātija, Somija, Azerbaidžāna, Malta un Čehija.

Otrajā pusfinālā, kas norisināsies ceturtdienā, 11. maijā, piedalīsies Albānija, Austrālija, Armēnija, Kipra, Rumānija, Austrija, Dānija, Lietuva, Sanmarīno, Beļģija, Slovēnija, Islande, Gruzija, Grieķija, Polija, Igaunija.

"Eirovīzijas" fināls notiks sestdienā, 13. maijā, un tajā piedalīsies 10 augstāko punktu skaitu ieguvušās valstis no katra pusfināla.

Šis ir pirmais konkurss, kura pusfinālos vērā tiks ņemts tikai skatītāju balsojums no visas pasaules. Iepriekš pusfinālos 50% no rezultāta noteica konkrētā pusfināla dalībvalstu žūrijas balsojums, kas šoreiz tiks ņemts vērā tikai gadījumā, ja būs problēmas ar telefonbalsojumu.

Automātiski savu vietu finālā nodrošinājusi pērnā gada uzvarētāja Ukraina un "lielā piecinieka" valstis – Francija, Spānija, Apvienotā Karaliste, Itālija un Vācija, kurām arī ir tiesības balsot kādā no pusfināliem.

Pirmajā pusfinālā balsos Vācija, Francija un Itālija, savukārt otrajā balsos Ukraina, Spānija un Apvienotā Karaliste.

Lai gan pērnā gada konkursā uzvaras laurus plūca Ukrainas pārstāvji "Kalush Orchestra", "Eirovīzija" Ukrainā šogad nenotiks drošības apsvērumu dēļ. "Eirovīzija" ceļo uz Apvienoto Karalisti, kuras pārstāvis Sems Raiders ar dziesmu "Space man" balsojumā ieguva otro vietu.

Kā ierasts, precīzu valstu uzstāšanās secību īsi pirms pusfināliem noteiks konkursa producenti, taču pagaidām zināms, ka Latvija uzstāsies pirmā pusfināla pirmajā pusē.

Nacionālās atlases šova "Supernova" fināls norisināsies 11. februārī un šī konkursa uzvarētājs pārstāvēs Latviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!