Foto: Mango
Atskatoties uz XXI gadsimta pirmo desmitgadi, ne viens vien mūzikas mīļotājs un apskatnieks atzinis, ka aizvadītie desmit gadi mūzikas jomā paliekošas pēdas neatstās, tomēr lieliskais pašmāju mūziķis Mārtiņš Freimanis (attēlā) gan šim apgalvojumam nepiekrīt.

"Tie mūzikas kritiķi, kuri tā saka, ir snobi un domā tikai par sevi. Es varu saderēt, ka pēc desmit gadiem viņi teiks līdzīgi, ka nekas nav noticis, bet laika posmā no 2000. līdz 2010. gadam gan viss notika," savu nostāju sarunā ar izklaides portālu Mango skaidro grupas Tumsa līderis.

Atskatoties uz aizvadīto desmitgadi pašmāju mūzikā, Freimanis pauž pārliecību, ka šajā laikā radušies daudzi jauni un daudzsološi izpildītāji, kā piemērus minot grupu Cosmos, dziedātājus Aishu, Lieni Šomasi, Andri Ērgli un Intaru Busuli, kurš "beidzot izlīdis no kaut kādas zēnu grupas un kļuvis par patstāvīgu un labu izpildītāju".

"Ir tik daudz jaunu un labu mākslinieku, ka visus uzskaitīt nav iespējams. Tāpat notiek dažādi šovi un citi pasākumi. Apgalvot, ka Latvijas mūzikā vērojama stagnācija, ir pilnīgas muļķības," savu nostāju pauž Freimanis.

Tiesa gan, viņš piekrīt, ka zināms panīkums esot vērojams pašmāju rokmūzikas lauciņā, tomēr to dziedātājs skaidro ar mūsdienu sabiedrības prasībām, nevis izpildītāju radošo krīzi vai izdomas trūkumu.

"Kurš ir teicis, ka rokmūzikai ir jābūt līderos? Šobrīd aktuālāks ir 80. gadu sintīpopa stils, bet paies laiks un rokmūzika nāks atpakaļ. Klausītāji diktē noteikumus mūzikas tirgū, un nevajag mākslīgi uz skatuves bļaustīties, lai kaut ko par katru cenu mainītu," pārliecināts ir Freimanis.

"Ar Latvijas mūziku viss ir kārtībā, lai gan, protams, ir finansiālas problēmas, jo tirgus ir tik maziņš, ka nespēj visas jaunās zvaigznes "apēst"," situāciju analizē mūziķis un dalās novērojumos, ka pēdējās desmitgades laikā mūzikā atgriezušies arī vairāki "vecie grandi".

"Viņi nāk atpakaļ naudas dēļ. Tas ir saprotams. Es arī daudz ko daru naudas dēļ, jo gribu dzīvot. Nevēlos kļūt slavens tikai pēc savas nāves - kad būšu nomiris, ēst man vairs nevajadzēs," ironizē mūziķis un neslēpj, ka kritiķu un citu gudrinieku pārmetumi, ka skatuves mākslinieki kaut ko dara naudas dēļ, esot muļķīga rīcība.

"Viņi taču paši, piemēram, recenzijas raksta naudas dēļ, tāpēc pārmest citiem to, ka viņi vēlas pelnīt naudu ar to, ko dara, ir aplami," uzskata Freimanis.

Atskatoties uz savu aizvadīto gadu, mūziķis ar paveikto šķiet visai apmierināts, bet kā nopietnākās pārmaiņas savā publiskajā darbībā min to, ka viņš sācis rūpīgā izvēlēties, kādus labdarības pasākumus apmeklēt.

"Pieredze rādīja, ka daudzi no pasākumiem tiek organizēti tikai peļņas un publicitātes dēļ. Tāpēc es vairāk šķiroju, kur iet un kur nē - eju tikai tur, kur nav žurnālistu, jo man nevajag, lai pēc tam visās malās par to rakstītu," stāsta mūziķis, bet savas jaunā gada apņemšanās atklāt nevēlas.

"Pagājušo gadu es jums pateicu, ka esmu apņēmies neko nesalauzt, bet jau 1. janvārī salauzu degunu. Tāpēc šogad neko neteikšu - tā būs drošāk," smejas Mārtiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!