Foto: Reuters/Scanpix
Ceturtdien, 23. augustā, Mežaparkā uzstāsies amerikāņu dziedātāja Lady Gaga (attēlā), kuras kopš savas karjeras sākuma ierindojusies daudzu topu līderpozīcijās – viņa atzīta par stilīgāko, bagātāko un ietekmīgāko šovbiznesa zvaigzni, izpelnījusies nievas par bezgaumību un reliģiskām provokācijām un vienaldzīgu nav atstājusi praktiski nevienu.

Tuvojoties nozīmīgajam notikumam – viņas pirmajam koncertam Rīgā – DELFI Izklaide apkopoja vairāku sabiedrībā zināmu dažādu jomu ekspertu viedokļus par Lady Gaga fenomenu un to, kāpēc ceturtdien būtu svarīgi doties uz Mežaparku.


Guntars Račs: Pasaules uzmanību Gaga ilgi nenoturēs

Foto: F64

Lady Gaga ir viena no retajām popmūzikas parādībām, kurai pēdējo gadu laikā ir izdevies sasniegt pasaules superzvaigznes statusu. Tas vairs nenotiek tik bieži kā agrāk un arī izmaksā krietni vien dārgāk, savukārt vecās superzvaigznes, tādas kā Madonna, savu vietu nevienam arī negrasās tik vienkārši atdot," populāro dziedātāju vērtē mūzikas izdevniecības Mikrofona ieraksti vadītājs Guntars Račs.

Viņš piekrīt, ka Gaga savā ziņā ir fenomens, ar kuru nākas rēķināties visiem pārējiem viņas pārstāvētā žanra pārstāvjiem pasaulē, bet viņas muzikālo darbību Račs vērtē atturīgi.

"Muzikāli gan viņa nav ienesusi nekādas īpaši jaunas vēsmas, tikai veiksmīgi apvienojusi pasaulē dominējošo deju mūziku ar spēcīgu popmūziku, kas pēc būtības nav nekas jauns. Taču neviens līdz šim nebija bijis tik drosmīgs un neparasts savās vizuālajās izpausmēs. Mani tās neuzrunā nemaz, taču miljoniem tīneidžeru visā pasaulē seko katram viņas solim.

Vienīgais, kas man viņā šķiet simpātisks, ir fakts, ka viņa pati ir savu lielāko hitu autore. Tas popmūzikā nenotiek bieži.

Man gan ir aizdomas, ka viņai neizdosies šo pasaules uzmanību noturēt vēl īpaši ilgi, taču viņas tēla ģenerētā nauda palīdzēs viņai vēl ilgu laiku par sevi atgādināt un mēs no viņas varam sagaidīt gan džeza, gan folka, gan hiphopa albumus, jo viņa ir savā ziņā traka un trakajiem, kā zināms, pieder pasaule," vērtē Račs.

Kārlis Streips: Gaga ir visnotaļ dīvaina sieviete

Foto: F64

"Es būšu viens no tiem, kuri apmeklēs Lady Gaga koncertu, lielākoties tāpēc, ka viņa ir tik ļoti liela seksuālo minoritāšu atbalstītāja. Dziesma Born This Way šajā ziņā ir sava veida himna vienlīdzībai, un tas ir lieliski. 

Gaga ir visnotaļ dīvaina sieviete, it īpaši ņemot vērā to, kā viņa ģērbjas, bet tas jau nav traucēklis baudīt viņas mūziku, un pieņemu, ka viņas koncerts būs lielisks šovs.  Atliek vien cerēt, ka ceturtdien nelīs," par gaidāmo koncertu DELFI Izklaidei pārdomās dalās Streips.

Viņš arī uzskata, ka šāda līmeņa mākslinieku iestāšanās par seksuālo minoritāšu tiesībām un vienlīdzību spēj mainīt sabiedrības viedokli, bet pret Lady Gaga ārišķīgajām izpausmēm viņam ir neitrāls viedoklis - kā māksliniece vēlas, tā arī uzstājas.

Kašers: Viņa velk sabiedrību ārā no pelēcības

Foto: F64

Ekstravagantais jaunais skatuves mākslinieks Kašers jeb Kaspars Blūms-Blūmanis, kurš roku izmēģina arī oriģinālu tērpu darināšanā, par Lady Gaga darbību ir sajūsmā. Tiesa, krietni vairāk par viņas muzikālo sniegumu puisi iedvesmo viņas dzīves filozofija un tas, kā viņa sevi pasniedz.

"Man patīk mesidžs, ko viņa sniedz pasaule - kad Lady Gaga kāpj uz skatuves, tā nav tikai uzstāšanās. Katrai viņas darbībai ir savs zemteksts un pamatojums. Pat ikdienišķa pastaiga uz veikalu viņas izpildījumā kļūst par šovu ar odziņu. Viņa iedvesmo ne tikai miljoniem cilvēku visā pasaulē, bet arī mani," neslēpj Kašers.

"Viņa burtiski velk sabiedrību ārā no pelēcības - mudina cilvēkus būt košākiem, interesantākiem, iznākt atklātībā, izrauties no pelēkās masas un lepoties ar to, ka viņi ir tādi, kādi ir - dabas doti, nevis tādi, kādus pieprasa sabiedrība," Lady Gaga spēju iedvesmot slavē Kašers un atzīst, ka viņa paša un slavenās dziedātājas mērķi ir ļoti līdzīgi.

Kaspars Dimiters: Lady Gaga kods ir Nāve

Foto: F64

Dziesminieks un publicists Kaspars Dimiters ir viens no tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuru populārās amerikāņu zvaigznes uzstāšanās Mežaparkā nelīksmo.

"Latvija, līdzīgi citām liberālo haosu iemiesojošajām valstīm, kopš pirmā sodomītu praida ar katru gadu kļūst gatavāka ne tikai Lady Gaga, bet paša Antikrista atnākšanai," uz tendencēm norāda Dimiters.

"Kā māksliniece Lady Gaga ir izcila meistare, taču sātans noteikti ir daudz izcilāks. Viņas kods ir Nāve. To liecina mākslinieces tēls, PR kampaņu zīmes, dizains. Latvijas afišā stāv sātana lejupvērstais trijstūris. Tas taču pasaka daudz.

Ja kāda nācija vēlas pastāvēt ilgāk par vidējo geja mūžu, tai jājūt robeža, aiz kuras viss cilvēciskais zudīs neatgriezeniski. Bet īsāk - Gagas vizīte tikai spilgtinās Pussy Riot sātaniskās akcijas globālās atraugas. Tas viss summā ir bezdievības terors, kādu piedzīvojam 22 gadus un kāds nebija iedomājams pat padomju laikos.

No cilvēku sirdsapziņām ticību komunisti nespēja izdzēst. Šis laikmets ar plašu medija atbalstu ticību dzēš jau no bērnu dvēselēm. Skumji, ka tik mazas tautas tik mazais atlikums tomēr savā lielākajā daļā ir sātanam un viņa sulaiņiem viegli vadāms bars," sakarības starp procesiem un Lady Gaga koncertu atrod dziesminieks. 

Markus Riva: Lady Gaga nebaidās būt neglīta

Foto: Publicitātes attēli

Pašmāju populārais dziedātājs, dīdžejs un modelis Markus Riva Lady dziedātājas daiļradei seko līdzi ļoti uzmanīgi un atzīst, ka viņa, protams, ir pēdējo gadu lielākais popkultūras fenomens, kas satricinājis mūzikas biznesu.

"Vienkāršai Ņujorkas meitenei ar talantu dziedāšanā un dziesmu rakstīšanā ir izdevies atrast īstos cilvēkus, kas viņu izceltu pasaulē. Beigās producenti uzķēra, ko tieši šī māksliniece var uzrunāt un kam popzvaigznes nebija pievērsušas lielu uzmanību līdz šim.

Lady Gaga nebaidās būt neglīta, lai gan karjeras sākumā viņas tēls bija daudz "saldāks" un pareizāks. Pop pasaules skaistums tika izārdīts un tika ieviests kaut kas mežonīgāks, nepareizāks. Pēc tam daudz varēja izjust arī citos māksliniekos Gagas ietekmi, lai gan pašai Gagai pārmet citu kopēšanu.

Pasaulē ir daudz monstru, kas tika uzrunāta caur šo tēlu. Perfekti izskaitļots producentu produkts, kas arī man šķiet simpātisks un joprojām interesants," analizē Riva.

Viņš smejoties atzīst, ka arī viņu pēc viena videoklipa sākuši salīdzināt ar Lady Gaga - komentāros bijis ierakstīts Markus Gaga, vai bērni tvītojuši, ka Markus Riva ir Lady Gaga pazudušais dēls.

"Sava ietekme no viņas ir, bet tas vairāk psiholoģiskā attieksmē pret pasauli - uzdrošināties vairāk pastāvēt par sevi, savām idejām, nebaidīties no "nepareizitātes". Arī muzikāli esmu iespaidojies, radot savu otro labumu Songs from NYC," stāsta Markus.

Juris Millers: Kardinālam Pujatam Mežaparkā nevajag rādīties

Foto: DELFI

"Koncerts bija līmenī – šovprogramma, scenogrāfija un kostīmi bija mūsdienīgi un krāšņi. Biežās tērpu maiņas bija patīkams pārsteigums, un to transformācija prasīja ļoti īsu laiku," par redzēto iespaidos dalās Millers.

Tiesa, Lady Gaga vokālo sniegumu dzīvajā izpildījumā viņš vērtēt atturas, bet norāda, ka tad tādu šovu, kādu demonstrē šī dziedātāja, visu koncertu nodziedāt dzīvajā ir praktiski neiespējami.

"Kardinālam Pujatam un cilvēkiem ar izteiktiem aizspriedumiem gan Mežaparka tuvumā šajā vakarā nevajadzētu rādīties, bet tiem, kuri grib iztusēties, noteikti turp jādodas," smejas Millers.

Viņš norāda, ka Lady Gaga ir viena no tām skatuves māksliniecēm, kas vai nu patīk vai riebjas – tie, kuriem viņa patīk, par savu elku ir gatavi stāvēt un krist, par ko var pārliecināties arī viņas koncertos, vērojot daudzgalvaino "mazo monstru" pūli.

Agnese Kleina: Viņas dziesmas dungos pēc 20 gadiem

Pašmāju modes blogere, žurnāla DEKO redaktore Agnese Kleina Rīgā notiekošo koncertu gan ārvalstu komandējuma dēļ neapmeklēs, bet Lady Gaga darbībai viņa līdzi seko un pat no tās ietekmējas.

"Nevaru un nemaz negribu noliegt, ka Lady Gaga un viņas tērpi mani iedvesmo. Gluži gaļas kleitas man nav, taču savulaik iegādājos banti, kas izgatavota no mākslīgajiem matiem manu dabīgo matu krāsā. Ja nekļūdos, tāda Lady Gaga bija viņas pirmā hita Poker Face klipā. Arī vienas manas kurpes, pareizāk, to forma, man vienmēr liek domāt par šo mūziķi," stāsta Kleina.

Viens no viņas sapņiem ir aci pret aci satikties ar "lēdijas stilistu" Nikolā Formiketi.

"Īstenībā tieši šis džeks ar mīlestību uz pandām un ar saknēm Japānā ir vainojams pie mūziķes trakajiem tērpiem. Protams, viņi abi ir labi - viens no otra iedvesmojas un kopā rada arvien trakākas tērpu un klipu koncepcijas. Var redzēt, ka viņi izbauda šo iespēju rotaļāties.

Redzot, ar kādu enerģiju mūziķe nepagurusi turpina strādāt, neniekojoties ar privātās dzīves ainiņām bulvārpreses lappusēs, man ir liela ticība, ka Lady Gaga reiz būs kas līdzīgs savulaik tikpat stipri modi noteicošajam Deividam Bovijam - kaut ar lielāku gadu skaitu, taču tikpat iedvesmojoša un ar tikpat lielu stāžu mūzikā. Un viņas dziesmas dungos arī pēc desmit un divdesmit gadiem," prognozē Agnese Kleina.

Artūrs Mednis: Viņa būtu populāra arī bez sociālajiem tīkliem

Foto: F64

Savu popularitāti Lady Gaga vairojusi ne tikai ar muzikālo darbību un skandāliem, bet arī aktivitātēm sociālajos tīklos - tiesa, pašmāju mediju eksperts Artūrs Mednis uzskata, ka arī bez tiem viņas popularitāte būtu tikpat liela.

"Ir divi pavisam droši veidi, kā kļūt populāram sociālajos tīklos. Pirmais - sākuma kļūt populāram un tad sākt lietot sociālos tīklus. Otrs - sākt lietot sociālos tīklus un tad kļūt populāram.

Ja Lady Gaga nelietotu sociālos tīklus, nedomāju, ka tas daudz būtu ietekmējis viņas karjeru, bet tas pavisam nedaudz būtu ietekmējis viņas ierakstu vai koncertbiļešu pārdošanu.

Taču, ja viņa būtu lietojusi sociālos tīklus, bet nebūtu tāda, kāda viņa ir, un nedarītu to, ko dara, nedomāju, ka viņa būtu pat ne uz pusi tik populāra kā šobrīd," vērtē Mednis.

Viņš gan zina teikt, ka ar Lady Gaga sociālajiem tīkliem strādā vesela mārketinga komanda, nevis tikai pati dziedātāja.

"Tāpēc arī daudz kas no tā, kas tik publicēts viņas sociālo tīklu kontos, patiesībā ir plānots un iepriekš rūpīgi pārdomāts saturs, kas arī ir pareizi," skaidro eksperts, kurš pats Rīgā notiekošo koncertu garām nelaidīs.

"Man gan nav īsti tīkama viņas muzikālā daiļrade, taču, domāju, būs lielisks šovs, un šī arī būs pirmā reize kad Latvijā uzstāsies pirmā līmeņa zvaigzne, kas joprojām ir aktuāla. Žēl, bet nezinu nevienai Lady Gaga dziesmai vārdus, un līdzi dziedāt nevarēšu, taču, kā teicu, iešu skatīties lielisku šovu," smejas Mednis.

Agnese Rakovska: Mēs esam divi dažādi cilvēki

Foto: DELFI

Ne viens vien grupas Triānas parks ekstravaganto solisti Agnesi Rakovsku ir salīdzinājis ar Lady Gaga - par pamatu šim salīdzinājumam galvenokārt kalpojis grupas tēls un koncertšovi, bet pati Agnese pret to izturas skeptiski.

"Cilvēkiem vienmēr ir tendence salīdzināt - viņi salīdzina gan savu mašīnu ar kaimiņu auto, gan mūziķus, gan visu citu, ko vien ir iespējams salīdzināt. Protams, man ir patīkami, ja starp mums saskata līdzību, bet patiesībā mums ir maz kas kopīgs," DELFI Izklaidei skaidro Agnese.

"Pasaulē ir daudz ekstravagantu skatuves mākslinieku, kas pārsteidz ar neierastiem tērpiem, bet, ja to atliek malā, tad man un Lady Gagai nekas kopīgs nepaliek - viņa ir izteikta pop māksliniece, bet Triānas parks bāzējas rokmūzikā. Mēs esam divi dažādi cilvēki," uzskata Triānas parka soliste.

Uz koncertu daudzo darbu dēļ gan viņa pati netiks, bet priecājas, ka Rīgā notiek šāda mēroga koncerti un tik lielas zvaigznes mūsu mazo, mīļo Latviju nesmādē kā cienīgu pieturvietu.

"Neesmu viņas 100% fane, bet Lady Gaga darbība ir ļoti skaļa. Un ne jau tāpēc, ka viņa ir brīnumbērns, bet lielā mērā pateicoties mārketinga komandas darbam - projektā Lady Gaga tiek investēta liela nauda," analizē Rakovska, bet nenoliedz, ka ciena un apbrīno dziedātāju par pašas ieguldīto lielo darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!