Foto: Vida Press

Starptautiskais "Eirovīzijas" dziesmu konkurss reti notiek bez skandāliem, un arī šis gads nav izņēmums. Kad apspriesti visi iespējamie plaģiāti un citas ar izpildītājiem saistītas lietas, uz sevi uguni izsaucis kāds žūrijas pārstāvis.

Saskaņā ar konkursa noteikumiem izpildītāju izredzes iekļūt finālā nosaka ne tikai balsotāji, bet arī žūrija – katrā valstī dalībniekus vērtē pulciņš profesionāļu.

Tiesa, profesionālis ne vienmēr nozīmē līdz galam profesionālu rīcību. Kā liecina "Eirovīzijas" mājas lapā pirmā pusfinālā gaidās publiskotais paziņojums – no saviem pienākumiem atstādināts viens no Krievijas žūrijas locekļiem, un ārvalstu mediji vēsta, ka tā ir dziedātāja Anastasija Stocka (attēlā).

Kā iemesls šādai rīcībai tiek minēts nopietns pārkāpums – pieredzes bagātā skatuves māksliniece ģenerālmēģinājuma laikā, kad žūrijas vērtē dalībniekus, publicējusi aptuveni septiņu minūšu ilgu tiešraidi "Periscope".

Tajā TV ekrānos bija redzami gan Nīderlandes, gan Armēnijas priekšnesumi ar gaismu šoviem un citām detaļām, kuras pirms pusfināla svešām acīm nav jāredz, gan balsojumu tabulas un žūrijas apspriešanās.

Pēc Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) sarunām ar telekanālu "RTR", kas ir "Eirovīzijas" konkursa translētājs Krievijā, panākta vienošanās – vaininieces vērtējums atzīts par nederīgu un līdz finālam viņa žūrijā jānomaina ar citu vērtētāju, bet Krievijas žūrijas vērtējumu pirmajam pusfinālam veidos pārējo četru locekļu atzīmes.

Jau vēstīts, ka Krieviju "Eirovīzijas" konkursā pārstāvēs Sergejs Lazarevs, kurš tiek uzskatīts par vienu no konkura favorītiem – viņš par tiesībām iekļūt finālā cīnīsies jau otrdienas, 10. maija, vakarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!