Foto: DELFI

Teju ikviens, kuram kādā pēcpusdienā gadījies soļot caur Vecrīgu, pamanījis Līvu laukuma rajonā muzicējošu jautru četrotni – vecmāmiņu brunčos tērptus puišus ar lakatiņiem galvās. Tā ir apvienība Pielietais munštuks, kuru melodijas ir tik jestras, ka nereti mudina publiku pat uz striptīzu.

Pielietais munštuks ir četri puiši - Jānis, Andris, Gatis un Artūrs jeb Jugre, Dagnija, Milda un Opis. Puiši neesot nekādi profesionāļi - viņi sevi jautri dēvē par "brīvā laika studentiem" un apvienību sākumā radījuši joka pēc.

"Ideja par grupu radās pirms pieciem gadiem - sākumā spēlējām trīs cilvēki. Sastāvā bija divas trompetes un tuba, bet jau no pirmsākumiem bijām Pielietais munštuks. Ideja par nosaukumu radās spontāni, tāpat kā doma par vecmāmiņu stilu. Uz ielas spēlēt ikdienas drēbēs vai uzvalkos - tas cilvēkus nepiesaistītu.

Eksperimenta variantā saģērbāmies šādi un sapratām, ka tas ir tas, ko tautai vajag," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta grupas runasvīrs Jānis. Grupas apģērbs tiek meklēts visdažādākajās vietās - daļa drēbju atņemta pašu omītēm un mammām, citas atrastas humpalās.

"Mums katram ir pa vairākiem tērpiem - grupai ir savs skapis ar vecmāmiņu drēbēm," par stilu stāsta Jānis, atklājot, ka pats, pošoties uz grupas koncertu par godu kultūras bāra Sapņi un kokteiļi jubilejai, uzcirties, uzliekot mammas platmali. Ļaudis uztverot dziedošās vecmāmiņas ļoti pozitīvi.

"Sākumā mums tas bija vaļasprieks, bet nu jau muzicēšana kļuvusi nopietna. Uzstāties Vecrīgā sanāk gandrīz katru dienu," stāsta Gatis. Peļņa esot vērienīga - puiši smejas, ka ik dienas pelnot teju miljonu - viņi regulāri spēlē kāzās, privātās ballītēs un Munštuks ir viņu kā studentu galvenais ienākumu avots.

Ik dienas spēlējot Vecrīgā, puišiem gadījies daudz jautru piedzīvojumu. "Vairākkārt bijis tā, ka klausoties mūsu spēlēšanu, cilvēki uz ielas pilnībā izģērbušies. Visbiežāk izģērbjas latvieši, zemākais slānis, gan puiši, gan meitenes. Sanāk, ka mūsu mūzika vedina uz striptīzu," smejas Jānis.

Pagaidām sava repertuāra Munštukiem neesot - viņi seko līdzi jaunumiem radiostacijās, lai regulāri papildinātu dziesmu sarakstu ar aktuālajiem hitiem, taču, redzot publikas interesi, puiši apņēmušies radīt oriģināldziesmas, kas būšot kaut kas Laura Reinika stilā.

"Cilvēki, mūs ieraugot, sāk filmēt, sāk fotografēt un sāk izģērbties. Es domāju, ka mums veiksmīgi izdevies apvienot labu mūziku ar tērpu šovu," smejas Gatis.

Puiši uz ielas strādā, neatkarīgi no laika apstākļiem. "Spēlējām arī tad, kad bija mīnus 20 grādi - tad instrumenti sala ciet. Manai trompetei bija siltumizolācija - aptinām to, lai vispār skan. Līdz mīnus 20 vēl var paspēlēt, pēc tam gan sasalst gan instrumenti, gan mēs paši," stāsta Jānis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!