Foto: Publicitātes foto

Aizvadītajā gadā visai skaļi pašmāju mūzikas sfērā sevi pieteica vācu puiši Jorans (attēlā labajā pusē) un Niks jeb grupa Aarzemnieki, kuru hits Paldies latiņam! iemantoja milzīgu popularitāti. Apvienība, kuras sastāvs piedzīvojis pārmaiņas, nolēmusi izmēģināt spēkus arī Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajā atlasē.

"Es Eirovīzijas konkursu uzskatu par lielisku ideju, kurai ir krietna tradīcija. Tas ir brīnišķīgi, ka dažādas valstis sanāk kopā un bauda šo kopā būšanu caur mūziku. Lai arī pēdējos gados konkurss ir kļuvis komerciālāks, priekšplānā vienmēr ir sajūsma par mūziku.

Pirmā saskarsme ar Latviju man bija tieši sakarā ar Eirovīziju, kad 2000. gadā Latviju pārstāvēja Prāta vētra ar dziesmu My Star. Tas bija sākums manai saiknei ar Latviju," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Jorans.

Apvienība Aarzemnieki uzstāsies pirmajā nacionālās atlases pusfinālā ar dziesmu Cake to Bake. Tiesa, Niks grupas radošajā darbībā vairs nepiedalās, un viņš šobrīd atrodas Anglijā, taču Jorans uz Eirovīzijas skatuves nebūs viens - viņam būs vairāki palīgi.

Savukārt taujāts, kādēļ Paldies latiņam! kļuva par tik lielu hitu, Jorans prāto, ka dziesma spēja aizkustināt cilvēkus. Aarzemnieki noteikti nevēlējās uzsvērt, ka lats ir labs, bet eiro slikts - skaņdarbs bija kā emocionālas atvadas no līdzšinējās valūtas.

"Bija nepieciešams rūpīgs darbs, ko lielos vilcienos paveicu viens pats. Šis projekts nenesa nekādu peļņu, taču es ieguvu vērtīgu pieredzi un redzēju tik daudz cilvēkus uz brīdi laimīgus. Esmu neizsakāmi pateicīgs par iespēju satikt daudzus tik lieliskus cilvēkus šo pēdējo četru mēnešu laikā," savu sajūsmu neslēpj Jorans.

Kā stāsta mūziķis, viņaprāt, grupa iemantojusi tautas mīlestību tādēļ, ka latviešiem visai neparasti šķiet tas, ka ārzemnieks var domāt, dziedāt un rakstīt kompozīcijas latviešu valodā, turklāt, tādas, kurām var dungot līdzi.

"Man nereti atraksta kāds ārzemnieks sakarā ar mūsu dalību Eirovīzijā. Nesen kāds man uzrakstīja šādi: "Es jūs atradu pateicoties dziesmai Cake to Bake, bet arī citas jūsu dziesmas ir lieliskas! Kaut tikai es saprastu latviešu valodu!" Par to man bija liels prieks.

Esmu sacerējis arī daudz dziesmas citās valodās, kuras ir līdzīgā stilā. Mums vāciešiem ir tāds vāds Ohrwurm (burtiski - "auss tārps"), tas ir tā - viena dziesma skan galvā, un no tās nevar tik vienkārši tikt vaļā. Jā, sacerēt tādus "tārpus" man labi padodas," smejas Jorans.

Kopumā mūziķim ļoti patīk latviešu klausītāji, jo cilvēki nekautrējas dungot līdzi dziesmām - Vācijā publika dzied tikai tad, kad ir manāmi iereibusi, bet līdz tam brīdim vienkārši sit plaukstas.

"Paldies latiņam! radās no dziļām emocijām par Latviju. To tā speciāli neplāno. Tāpat netika plānots tas, ka dziesma kļūs tik iemīļota. Šobrīd es vienkārši virzos soli pa solim, un tad jau redzēs, kur ceļš vedīs. Atklāti sakot, lai radītu mūziku, ir nepieciešams neviltots prieks un pozitīvas sajūtas - to es lielākās devās gūstu no Latvijas, nekā no Vācijas. Līdz šim es labāk esmu juties šeit, nekā manā dzimtenē - kāpēc tas tā ir, par to mēs varētu vēl ilgi diskutēt," noslēgumā saka Jorans

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!