Foto: DELFI

Lai gan pagaidām starptautiskā dziesmu konkursa Eirovīzija nacionālās atlases Dziesma 2013 rīkotāji klusē kā partizāni un pusfinālos iekļuvušo 24 dziesmu izpildītājus nosaukt atsakās, daļa no pašmāju mūziķiem jau atklājuši, ka šogad cīnīsies par tiesībām aizstāvēt Latvijas godu starptautiskajā arēnā.

Viena no pieredzes bagātākajām dziedātājām uz šī gada nacionālās atlases pusfinālu skatuves būs LieneCandy (attēlā), kura, kā DELFI Izklaidei pēc īsas tielēšanās atklāja Guntars Račs, izpildīs austriešu autora radītu kompozīciju Higher and Higher.

Tiesa, tādējādi Liene lauzusi savu 2011. gada vasarā pēc dalības Jaunajā vilnī doto solījumu vairs nekad nepiedalīties ne Eirovīzijā, ne kādā citā konkursā.

Lai gan sākotnēji bija ziņots, ka Samanta Tīna Eirovīzijas nacionālajā atlasē piedalīsies ar divām kompozīcijām, viņas producents Juris Millers DELFI Izklaidei šonedēļ atklāja, ka plāni ir mainījušies - Samanta izpildīs dziesmu I Need a Hero, bet Dāvidam Kalandijam dziesmai Fool in Love piemeklēta cita skatuves partnere, kuras vārds tiks atklāts nākamnedēļ.

Pērn Samanta un Kalandijas duets nacionālās atlases finālā ierindojās otrajā vietā, bet šogad, vērtējot izredzes, Millers ir pārliecināts, ka "šis būs Samantas gads". Tā domāt viņam liek starptautisku speciālistu atsauksmes par Tīnas kompozīciju.

Vienu no lielākajām intrigām radījusi Jāņa Poļa radītā kompozīcija Never Let Me Go - lai gan sākotnēji izskanēja runas, ka savulaik Talantu fabrikas talantu šovā kā Jeremy iepazītais puisis varētu pats izpildīt savu dziesmu, viņa aktivitātes sociālajos tīklos liecina, ka nacionālās atlases pusfinālu laikā viņš būs Maldivu salās, bet šobrīd viņš aktīvi meklē "pilsoņus, kas gribētu paķēmoties TV tiešraidē uz Eirovīzijas skatuves".

Tiek meklēts pianists, bundzinieks, vijolniece, trompetists un trombonists, bet dziesmas izpildītāju Polis sola atklāt jau tuvākajā laikā, pagaidām mīklaini solot, ka "vispār briest episks pasākums".

Tāpat šogad atlasē piedalīsies vairāki Okartes skatuve šovos iepazītie jauniņie skatuves mākslinieki - Sandija Vīgante startēs kopā ar Andri Kiviču, izpildot dziesmu Hey Hey!, Mārtiņš Ruskis atklāja, ka kopā ar grupu 4 vēji dziedās zviedru autoru kolektīva radīto Joey, ar savu dziesmu I Am who I  Am piedalīsies Marta Ritova.

Vēl viena no okartistēm Laura Raila arī nolēmusi izmēģināt spēkus nozīmīgajā konkursā - savā Facebook profilā viņa janvāra sākumā informējusi, ka sāk mēģinājumus dziesmai Good Woman kopā ar Latvijā dzīvojošo afrikāņu izcelsmes dziedātāju Dominic Okolue.

Sarunā ar DELFI Izklaidi savu dalību nacionālās atlases pusfinālos apstiprināja grupa PeR, kas startēs ar divām dziesmām Here We Go un Sad Trumpet, un grupa Pieneņu vīns, kura arī izpildīs divas dziesmas Better Than You un The One, bet kuluāros tiek runāts, ka dziesmu Tirpini izpildīs tās autore Fox Lima jeb Alise Ketnere, bet ar dziesmu Cold Heart piedalīsies jaunā dziedātāja Ieva Sutugova.

Tāpat zināms, ka konkursā piedalīsies daži līdz šim plašākai publikai maz zināmi izpildītāji - dziesmu Love Responder izpildīs Liene Matveja un Baiba Reine, un gan jau tuvākajā laikā tiks atklāti vēl citi jauni vārdi.

Jau ziņots, ka šogad Eirovīzijas konkursa nacionālās atlases posma pusfināla koncerti noritēs citādākā formātā nekā līdz šim, proti, pusfināli risināsies stāvkoncertos, izpildītājiem atrodoties tuvā kontaktā ar publiku, un par Dziesmas 2013 projekta devīzi izvēlēts sauklis Piecel kājās Eiropu!.

Pusfinālu koncerti norisināsies 8. un 9. februārī koncertzālē Palladium, klātesot skatītājiem, un tos būs iespēja redzēt arī tiešraidē LTV1. Nacionālās atlases fināls notiks 16. februārī Ventspils teātra namā Jūras vārti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!