Foto: AP/Scanpix
Ambiciozajam projektam "Mars One", kura mērķis ir Marsa kolonizācija, no aprīļa pieteikušies 202 586 brīvprātīgie, kas vēlas pamest Zemi un kļūt par pirmajiem "sarkanās planētas" iemītniekiem.

Kā liecina informācija projekta mājaslapā, proporcionāli visvairāk cilvēku pieteikušies no ASV - 24 procenti. Tālāk seko indieši (10%), ķīnieši (6%), brazīlieši (5%), briti, kanādieši, meksikāņi un krievi (pa 4%) u.c. Kopumā pieteikušies cilvēki no 140 pasaules valstīm.

Kā paziņojis "Mars One" līdzdibinātājs un ģenerāldirektors Bass Lensdorps (Bas Lansdorp), šobrīd brīvprātīgā pieteikšanās dzīvei uz Marsa ir apturēta.

Ziņu aģentūrai CNN viņš skaidrojis, ka līdz šī gada beigām misijas rīkotāji izraudzīsies tos, kuri iekļūs otrajā kārtā. Savukārt līdz 2015. gada beigām tiks izveidotas sešas līdz desmit komandas ar četriem cilvēkiem katrā no tām.

Tālāk vēl dažus gadus topošie "marsieši" izies speciālu apmācības programmu, pēc kuras tiks izraudzīti tikai četri, kuri paši pirmie pārcelsies dzīvot uz Marsa. Pirmo četru cilvēku nosūtīšana kosmosā izmaksās sešus miljardus dolāru, un lielāko daļu no šīs summas segs sponsori.

Sākotnēji tika plānots, ka pirmie cilvēki uz Marsu dosies 2023. gadā, taču vēlāk šis termiņš pārcelts uz 2025. gadu.

Tiesa, pieņemot šo lēmumu, cilvēkiem būs jāsamierinās ar domu, ka atgriezties uz Zemes viņi nevarēs nekad, jo ne šobrīd, ne 2025. gadā vēl nebūs tādu tehnoloģiju, kas to ļautu īstenot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!