Foto: Vida Press

Tā kā pēdējā laikā daudz cilvēku, tostarp arī latvietis Pauls Irbins, izteikuši vēlmi pārcelties dzīvot uz Marsa, daži entuziasti jau sākuši rīkoties un iemēģina dzīvošanas apstākļus, kādi būtu uz Sarkanās planētas.

Ar NASA ekspertu atbalstu četri zinātnieki klinšainā tuksnesī Henksvilā, Jūtas štatā, izveidojuši nelielu bāzi, kurā dzīve, pēc speciālistu domām, visvairāk atgādina Marsa apstākļus.

Tuksnesī ir karsts, vējains, sarkanīgs un klinšains, un visu dienu entuziasti pavada skafandros. Kontakti ar ārpasauli ir ļoti ierobežoti, interneta pieslēgums lēns un dienā tiek nosūtīti vien pāris e-pasti.

Lielākoties komunikācija notiek ar "misijas kontroli", kas interesējas par visiem savdabīgās dzīves aspektiem, ko komandai nākas piedzīvot divu nedēļu laikā, pirms "Marsa bāzi" apdzīvos nākamā maiņa.

Speciālisti koncentrējas uz pārtikas uzņemšanu, kā arī fizioloģiskajām un psiholoģiskajām izmaiņām šajos nestandarta apstākļos. (Jāņem vērā, ka pirmie Marsa iedzīvotāji uz Zemes atgriezties nevarēs.)

Lai gan plānots, ka projekta "Mars One" lidaparāts ar pirmajiem "marsiešiem" uz Sarkano planētu varētu doties 2025. gadā, piemēram, krievu kosmonauts Fjodors Jurčihins par šo ideju izteicies skeptiski.

"Mūsdienu tehnoloģijas cilvēkam ļauj uz Marsu doties kaut šodien, tomēr tā būtu nevis planētas apgūšana, bet gan iekarošana. Lidot lidošanas pēc var kaut tūlīt, var atzīmēties, ka sperts pirmais solis. Bet ko tālāk?" retoriski jautā krievu kosmonauts.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!