Foto: stock.xchng
Amerikāņu zinātniekiem izdevies imitēt skaņu, kāda pavadīja Visuma dzimšanu pirms vairāk nekā 13 miljardiem gadu, kad notika tā sauktais "Lielais sprādziens".

Ierakstu veicis Vašingtonas universitātes fiziķis Džons Krāmers, izmantojot 515 miljonu mārciņu vērtās kosmiskās observatorijas Planck jaunākos datus, proti, mikroviļņu fona izmaiņas uzreiz pēc Lielā sprādziena.

Pirms desmit gadiem šāds ieraksts jau tika prezentēts, bet tagad tas ir nopietni uzlabots - skaņu svārstības Lielā sprādziena laikā fiksētas daudz precīzāk un arī patīkamāk cilvēka dzirdei.

Savā mājaslapā profesors skaidro, ka šī ir viskvalitatīvākā iespējamā Lielā sprādziena skaņa, turklāt šī informācija palīdz pārskatīt vairākus aspektus sakarā ar patieso Visuma vecumu.

Profesors Krāmers stāsta, ka faktiskās lielās frekvences sprādziena brīdī bijušas pārāk zemas, lai tiktu saklausītas ar cilvēka ausi, tāpēc viņš izveidojis savu modeli, mērogojot tās pēc būtiskākajiem faktoriem, un tādējādi ir atspoguļoti Visuma pirmie 760 000 gadu.

Krāmera mājaslapā var noklausīties vairākus Lielā sprādziena skaņas, sākot no 20 sekunžu garas montāžas un beidzot ar ierakstu, kas ilgst 500 sekundes.

"Pats es rekomendēju noklausīties 100 sekunžu garo variantu, jo šāds laiks ir pietiekams, lai gūtu pilnīgu priekšstatu par to, kā skanēja Lielais sprādziens, un tas arī nav pārāk daudz, lai jums šī skaņa paspētu apnikt," iesaka profesors.

Jāpiebilst, ka jaunākie zinātnieku dati liecina, ka Visums ir 13,82 miljardus gadu vecs - tas ir, par 80 miljoniem gadu vecāks, nekā tika uzskatīts līdz šim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!