Foto: AFP/Scanpix
Amerikāņu zinātnieki turpina pētīt Čeļabinskas meteorīta krišanu – izmantojot zinātnisko novērojumu datus un aculiecinieku fotogrāfijas, viņi izveidojuši animētu meteorīta krišanas 3D modeli.

Kā vēsta izdevums "National Geographic", šo modeli eksperti prezentējuši Amerikas ģeofizikas savienības konferencē, kas aizvadītajā nedēļā notika Sanfrancisko.

"Ja jums acu priekšā ir vizuāls priekšstats, tad kļūst daudz vieglāk izprast šīs parādības dabu," konferencē teica Albukerkes universitātes laboratorijas pētnieks Marks Boslovs.

Viņš uzsvēra, ka šis modelis pētniekiem palīdzēs izskaitļot to enerģijas daudzumu, ko debess ķermenis izdalījis krišanas laikā, un paziņoja, ka nākamais solis būs vienota teleskopu tīkla izveide, lai nākotnē labāk varētu izsekot meteorītus Zemes tuvumā.

Boslovs ir pārliecināts, ka šāda tīkla izveide ļaus savlaicīgi novērtēt riskus, ko krītoši meteori varētu nodarīt konkrētiem apdzīvotiem punktiem vai cilvēcei kopumā.

Jau vēstīts, ka Urālu meteorīts nokrita šī gada 15. februārī, un tas bija labi novērojums vairākos Krievijas reģionos ap tā nokrišanas epicentru Čeļabinskā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!