Foto: Publicitātes foto



No vairāk nekā 200 000 pretendentu tuvākajā nākotnē plānotajam lidojumam uz Marsu ir atlasīts arī cēsinieks Pauls Irbins (attēlā).

Kā informē Irbina atbalstītāji, bezpeļņas projekts "Mars One" paredz tuvāko 10 līdz 15 gadu laikā nosūtīt uz Marsu vairākus brīvprātīgos, kas veidotu patstāvīgu cilvēku apmetni bez atgriešanās iespējām uz Zemi.

Pieteikšanās tika izsludināta 2013. gada sākumā un līdz augustam par brīvprātīgajiem bija pieteikušies 202 586 cilvēki no 107 valstīm, tajā skaitā arī septiņi cilvēki no Latvijas, trīs - no Igaunijas un pieci - no Lietuvas.

Projekts "Mars One" ir Holandes uzņēmēja Basa Lensdorpa iniciatīva. Tajā paredzēts piesaistīt reklāmdevēju līdzekļus, lai apmaksātu kosmiskās misijas izveidi pirmo cilvēku sūtīšanai uz Marsu.

Visus misijas sagatavošanas un realizēšanas aspektus paredzēts translēt televīzijā, tādejādi piesaistot papildus reklāmdevēju līdzekļus jaunu misiju organizēšanai.

Projekta autors norāda, ka 2012. gada Londonas olimpisko spēļu reklāmas ienākumi (apmēram četri miljardi ASV dolāru) no trīs nedēļu ilgas retranslācijas ir pietiekami liels budžets, ar ko noorganizēt pirmo Marsa misiju.

Pauls Irbins ir izgājis pirmo atlases kārtu un kļuvis par vienīgo latvieti, kas kopā ar 1057 citiem kandidātiem cīnīsies par iespēju lidot uz Marsu.

Pašlaik Irbins strādā Cēsu novada pašvaldībā par attīstības un plānošanas nodaļas vadītāju. Irbins Latvijā ir izveidojis trīs bērnu zinātnes centrus - "Z(in)oo" Cēsīs, "Zili Brīnumi" Rīgā un "Lielvārdi" Lielvārdē.

"Ziņu, ka esmu atlasīts nākošai kārtai, saņēmu 31. decembrī neilgi pirms jaunā gada sagaidīšanas", stāsta Irbins. "Tas bija saviļņojoši un aizkustinoši lasīt e-pastā katru saņemto teikumu.

Otrajā e-pasta ziņojumā saņēmu detalizētas instrukcijas, kas paredz līdz 2014. gada 8. martam iziet medicīnas pārbaudi, lai pierādītu atlases žūrijai gatavību kosmonautu sagatavošanas procesam."

Pauls ir dzimis Rīgā 1975. gada 19. martā, viņš ir precējies un divu dēlu tēvs. Mācījies Valmieras Valsts ģimnāzijā, studējis Latvijas Universitātē uzņēmējdarbības ekonomiku. Studiju laikā izveidojis un vadījis pasaulē lielākās studentu organizācijas AIESEC filiāli Latvijā.

"Interese par kosmosu un aviāciju man ir kopš bērnības, par ko jāpateicas arī vecākiem. Dalība šajā projektā būs labs iemesls veicināt Latvijas jauniešu interesi par visuma izpēti un apgūšanu.

Kosmosa industrija ir straujāk augošā industrija pasaulē, kur karjeras un biznesa iespējas pavērsies arī latviešiem. Caur savu Twitter kontu @irbins informēšu visus interesentus par projektu un atlases gaitu," sola topošais marsietis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!