Foto: AFP/Scanpix

NASA speciālisti publiskojuši krāšņu fotogrāfiju, kas uzņemta ar orbitālās observatorijas "Chandra" rentgenteleskopu, un neoficiāli nosaukuši to par "dieva roku".

Patiesībā fotogrāfijā redzama PSR B1509-58 - bojā gājusi zvaigzne jeb pulsārs, kura, gluži tāpat kā citas viņas "nelaimes māsas", ārkārtīgi lielā ātrumā rotē un kosmosā izsviež daļiņu plūsmu.

Mirušās zvaigznes radītajam miglājam ir gigantiskas rokas forma, kura savus pirkstus sniedz pretim mīklainām ugunīm.

Šī pulsāra magnētiskais lauks ir 15 triljonus reižu spēcīgāks par Zemes magnētisko lauku, un arī šis aspekts radījis neparasto skatu - proti, elektroni, kas kustas caur uzlādēto miglāju, rentgena staru skatā gāzei liek mirdzēt vēl spožāk.

Līdz ar to miglāja PSR B1509-58 "pirksti" tiecas pēc blakus esošā gāzes mākoņa RCW 89, arī tam liekot zaigot krāšņās krāsās (NASA fotogrāfijā RCW 89 gāzes mākonis izskatās oranži sarkans).

Pulsārs PSR B1509-58 atrodas aptuveni 17 000 gaismas gadu attālumā no Zemes, un tas nozīmē, ka notikumi, ko mēs varam vērot tagad, patiesībā notikuši pirms 17 000 gaismas gadu.

Kas attiecas uz "dieva roku", šis ir klasisks pareidolijas piemērs - tas ir psiholoģisks fenomens, kas liek mūsu smadzenēm neskaidrus attēlus uztvert kā kaut ko pazīstamu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!