Šonedēļ par īstu sensāciju kļuvis jaunākais Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) publiskotais foto, kurā iemūžināts Plūtons un uz tā virsmas redzamais sirds formas veidojums. Attēls uzņemts īsi pirms kosmosa zonde pirmo reizi cilvēces vēsturē sasniedza pundurplanētu.

Līdz šim kvalitatīvākais Plūtona attēls uzņemts šī gada 13. jūlijā no kosmosa stacijas New Horizons, kad tā lidojusi garām pundurplanētai, vēstīts NASA mājaslapā.

Attēls tapis ar LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) palīdzību brīdī, kad kosmosa stacija atradusies 768 tūkstošus kilometru attālumā no Plūtona virsmas, un šis foto bija pēdējais, ko stacija nosūtīja uz Zemi pirms savas nobazēšanās pie Plūtona.

Uz pēdējās līdz šim neizpētītās Saules sistēmas planētas, līdz kurai ceļš kosmosa stacijai prasīja deviņus gadus, redzamā "sirsniņas" diametrs ir aptuveni 1600 kilometri, un attēls jau radījis jokus, ka šādi Zemes zinātniekiem tiek sūtīts nepārprotams vēstījums - Plūtons mums ir draudzīgs.

Kā uzsvēruši NASA speciālisti, jaunuzņemtie attēli palīdzēs viņiem precīzāk noteikt planētas ledāju un ģeoloģisko struktūru vecumu, kā arī izdarīt jaunus secinājumus par kosmiskajām norisēm kopumā.

Stacijas New Horizons programmas galvenais uzdevums ir izpētīt pundurplanētu Plūtons un tā pavadoni Hāronu, un uz tā novietotais zinātniskais aprīkojums uzsācis datu vākšanu par iespējamo magnetosfēras esamību uz Plūtona, atmosfēras sastāvu un planētas virsmu.

Plānots, ka New Horizons misija savu darbu beigs nākamās desmitgades vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!