Foto: DELFI
Mājsaimniecības un militāro robotu ražotājs "iRobot" laidis klajā īpaši jaudīgu grīdas kopšanas robotu "Roomba 800". Robots saglabājis priekšteču izskatu, taču ieguvis jaunu tīrīšanas mehānismu, kas veiksmīgāk savāc matus un mājdzīvnieku spalvas.

Jaunā robota Eiropas prezentācijā piedalījās "iRobot" uzņēmuma vadītājs un līdzdibinātājs Kolins Engls, kurš iepazīstināja ne tikai ar jaunajiem produktiem, bet arī ar savu skatījumu uz robotikas attīstību pasaulē.

Engls uzskata, ka mēs esam robotikas attīstības pašā sākumā un nākotnē mūs sagaida daudz dažādi roboti gan sadzīvē, gan uzņēmējdarbībā. Tiesa, tie noteikti nebūs cilvēkveidīgi androīdi, bet gan specializēti konkrētam uzdevumam pielāgoti roboti.

Pasākumā tika prezentēti vairāki grīdas kopšanas roboti, no kuriem būtiskākais jaunums ir "Roomba 800". Šis robots, kas vizuāli īpaši neatšķiras no iepriekšējiem modeļiem, ir ieguvis pilnībā jaunu tīrīšanas mehānismu, kas sola daudzreiz labākus rezultātus. Jaunā robota galvenā "maģija" slēpjas tīrīšanas rullīšos, kas spēj labāk savākt netīrumus un paši ar tiem neapaug.

Iepriekšējie "Roomba" modeļi tīrīšanu veica ar diviem rullīšiem - vienu gumijotu, otru ar sarainu birsti. Lai arī tie tīrīja pietiekoši labi, to galvenā problēma bija mājdzīvnieku spalvas un mati, kas uztinās uz rullīšiem tā mazinot efektivitāti un liekot bieži tīrīt pašu robotu.

Jaunajā robotā izmantoti nedaudz mīksti plastmasas rullīši bez sariem un birstēm, bet ar nelielām "lāpstiņām", kas palīdz pacelt no grīdas gružus. Šādi, salīdzinoši gludi rullīši, daudzkārt mazina iespēju matiem un spalvām uztīties un tādējādi robota tīrīšana jāveic retāk.

"Cieto" rullīšu izmantošana nodrošina vēl vienu pozitīvu efektu - samazinoties gaisa plūsmas laukumam palielinās tās ātrums, kas, savukārt, palielina putekļsūcēja sūkšanas jaudu. Tā esot piecreiz lielākā kā iepriekšējiem modeļiem.

Tas gan joprojām ir ievērojami mazāk, kā "parastajiem" putekļsūcējiem, taču robotam nav nepieciešama milzīga jauda - tā būtiskākā īpašība ir uzcītība - robots grīdu uzkopj katru dienu, tādēļ tīrīšanai nav nepieciešama "parastā" putekļsūcēja jauda.

Jaunā tīrīšanas sistēma - "AeroForce Extractors" - ir arī kompaktāka kā līdz šim, kas ļauj robotam izmantot lielāku atkritumu savākšanas tvertni. Tas papildus mazina nepieciešamību robotu tīrīt, un to pilnīgi autonomā režīmā var lietot daudz ilgāk.

"Roomba" 800. sērijas roboti ir ieguvuši arī jaunus "iAdapt" uzvedības algoritmus, kas ļauj robotam efektīvāk pārvietoties pa grīdu tā, lai katrs grīdas punkts būtu tīrīts vairākkārt.

Intervijā "Delfi" Kolins Engls atzina, ka neplāno mainīt robota algoritmu, lai tā uzvedība šķistu cilvēkiem saprotamāka, jo būtiskāk ir nodrošināt maksimālu tīrīšanas efektivitāti, kas "Roomba" joprojām esot krietni pārāka kā konkurentiem. Mums gan vēl nebija iespēja izmēģināt jaunos robotus praksē.

Reizē ar jaunajām "Roomba" tika prezentēts arī grīdas mazgāšanas robots "Scooba", kam arī būtiski mainīts tīrīšanas princips, taču tas joprojām nav lietojams pilnībā autonomi - robots ir jāapkopj pirms un pēc lietošanas.

Prezentācijā piedalījās arī attālinātās klātbūtnes robots "AVA 500", kas būtībā ir autonomi braucošs "videočats". "iRobot" uzskata, ka šādi roboti kļūs arvien populārāki un tos izmantos gan uzņēmumos, gan, piemēram, slimnīcās, lai nodrošinātu attālinātu speciālista palīdzību. Engls apgalvo, ka arī privātai lietošanai mājas apstākļos šādi attālinātās klātbūtnes roboti būs pieejami jau tuvāko desmit gadu laikā.

Jaunie "Roomba" un "Scooba" modeļi Latvijā būs pieejami no aprīļa.

"Delfi" robotu prezentācijas pasākumā bija uzņēmuma "iRobot" viesis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!