Internetā lielu popularitāti iemantojusi kāda optiskā ilūzija "T-Rex Illusion" – šķietami draudzīgs dinozauriņš, kurš nenovērš savu skatienu no cilvēka, kas viņu uzlūko.

Kā zināms, šāda vizuālā ilūzija novērojama arī pie dažām gleznām, piemēram, Džokondas, kuras skatiens šķietami seko līdzi mākslas baudītājiem, bet šis dinozauriņš skatītājam līdzi groza ne tikai acis, bet arī galvu.

Bet, tā kā pūķim līdzīgais dinozaurs ir izgriezts no kartona un ir pilnīgi nekustīgs, kā gan šāds acu apmāns ir iespējams?

Šīs ilūzijas noslēpums ir veids, kādā smadzenes uztver izliektas un ieliektas formas, kā arī smadzeņu spēja atsevišķi uztvert dinozaura seju.

Proti, smadzenes tiecas pūķīti uztvert kā seju, kas ir izliekta, ja uz to skatās no priekšas. Tomēr pūķa galvas malas no centra pret skatītāju ir ieliektas.

Smadzenes gan apmāna ne tikai locījumi, bet arī vairāki citi elementi, kas dizainēti, lai mainītu jūsu uztveri - piemēram, acs pa labi no skatītāja atrodas zemāk par kreiso aci un patiesībā atrodas dziļāk.

Tā kā līdzīgi triki veikti arī ar nāsīm, zobiem un snuķi, neatkarīgi no skatpunkta smadzenes tiecas šo apmānu uztvert kā pilnīgu trīsdimensiju seju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!