Foto: AP/Scanpix
Otrdien, 4. februārī, aprit tieši desmit gadi, kopš tobrīd nevienam nezināms 19 gadus vecs Hārvarda universitātes students Marks Eliots Zakerbergs (attēlā) laida klajā amatierisku studentu projektu "Thefacebook".

Šobrīd tas ir pasaulē lielākais sociālais tīkls ar vairāk nekā 1,23 miljardiem (Latvijā - vismaz 400 tūkstošiem) aktīvo lietotāju, bet Zakerbergs šajā laikā kļuvis par 19 miljardu dolāru liela kapitāla īpašnieku.

Saskaņā ar sākotnējo nodomu Zakerberga izstrādātā programma bija paredzēta kā līdzeklis, lai apkopotu studentu intereses, kā arī platforma Hārvarda universitātes studentu brīvai komunikācijai.

Tomēr vienā brīdī sociālais tīkls sāka strauji paplašināties, līdz izgāja ne tik vien ārpus universitātes robežām, bet iekaroja arī visu pasauli.

"Vai es cerēju, ka kādreiz par "Thefacebook" uzzinās visā pasaulē? Nē, protams! Es par to pat sapņot neuzdrīkstējos. Paši pārdrošākie plāni šī projekta sakarā bija pilnvērtīga komunikācija Hārvardas iekšienē," vēlāk stāstīja Zakerbergs.

Šo desmit gadu laiku sociālais tīkls piedzīvojis daudz izmaiņu, sākot ar pašu nosaukumu un beidzot ar pozicionēšanos pasaules tirgū.

Līdz pat 2012. gadam kompānija nesteidzās spert nopietnus soļus, lai iekļautos arī mobilo ierīču tirgū, un, kad tas notika, daudzi skeptiski vērtēja "Facebook" izredzes izdzīvot šajā pārsātinātajā sektorā.

Tomēr Zakerbergam izdevās pierādīt pretējo, un tikai pirms dažām dienām "Facebook" paziņoja, ka aptuveni 50 procentus no saviem ienākumiem viņi gūst no sociālā tīkla resursu izmantošanas mobilajās ierīcēs.

Tomēr "Facebook" nedomā apstāties pie sasniegtā - šajās dienās tiek prezentēts jauns operētājsistēmas pielikums "Paper", kas ļaus kārtot ziņas un attēlus, kas izvietoti "Facebook" lapās.

Pieticīgais Zakerbergs, kuru it nemaz nevar dēvēt par tipisku bagātnieku, medijiem par 10 gadu svinībām neko daudz neatklāj. "Mēs vienkārši turpināsim mainīt pasauli," kautrīgi komentējis Zakerbergs.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!