Foto: Reuters/Scanpix
Eiropiešu zinātnieki strādā pie datorprogrammas, kas patiesus tvītus atšķirtu no melīgiem. Izstrādātāji sola, ka programma spēšot atšķirt patiesību no meliem, kamēr vien tie izteikti sociālā tīkla "Twitter" 140 vai mazāk rakstzīmju formātā.

Programma "Pheme" nosaukta par godu sengrieķu mitoloģiskai būtnei Fēmei, kas atbildīga par skandalozām baumām.

Zinātnieki cer, ka viņu izgudrojums kavēs nepatiesu baumu izplatīšanos sociālajos tīklos, vēsta britu laikraksts "The Times".

Šefīldas Universitātes Inženierzinātņu fakultātes pārstāve Kalina Bončeva sacīja, ka sistēma spēšot āti analizēt informāciju un noteikt tās izcelsmi. Tas palīdzēs valdības iestādēm, ārkārtas dienestiem, žurnālistiem un uzņēmumiem adekvāti reaģēt uz internetā radītām baumām.

"Cilvēki tic tam, ko izlasa internetā," viņa teica. "Kritiskās situācijās var vai nu piedāvāt patiesu informāciju, vai arī brīdināt attiecīgās iestādes, pirms situācija kļuvusi nekontrolējama."

Tāds tvitera "melu detektors" būtu lieti noderējis 2011. gada grautiņu laikā Londonā. Tviterī arī izplatījušās nepatiesas ziņas par dzīvnieku izbēgšanu no Londonas zoodārza, kā arī ugunsgrēkiem "Londonas acī" un universālveikalā "Selfridges".

Datorprogramma izvērtēs baumu avotu, lielāku ticamību piešķirot respektētiem medijiem un ekspertiem. Uzmanība tiks pievērsta arī par tenkām atbildīgā tvitera konta iepriekšējām aktivitātēm, lai noteiktu, vai tas nav izveidots tikai un vienīgi tāpēc, lai izplatītu nepatiesu informāciju.

Programmas izveide izmaksās aptuveni 3,5 miljonus sterliņu mārciņu (4,24 miljonus eiro). Lielākā daļa finansējuma nāk no Eiropas Savienības fondiem. Datorprogrammas izveidē iesaistījušās piecas universitātes no Lielbritānijas, Vācijas un Austrijas, kā arī vairāki uzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!