Foto: stock.xchng

Amerikāņu inženieri izskaitļojuši optimālu cilvēka skropstu garumu – saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem, kas publicēti izdevumā Journal of the Royal Society Interface, tās nedrīkst pārsniegt vienu trešdaļu no acs platuma.

Pretējā gadījumā, kā liecina raksts, tā vietā, lai aizsargātu redzes orgānu, skropstas netīra gaisa plūsmas virza tieši uz acs ābolu. Citiem vārdiem sakot - mākslīgi pagarinātas skropstas ir ļoti bīstamas acu veselībai.

Giljermo Amadors un viņa kolēģi no Džordžijas Tehnoloģiju institūta pie šī atklājuma nonākuši, eksperimentējot ar sintētisko tīklu aerodinamiskajās caurulēs.

Optimālu skropstu garuma minimumu speciālisti gan nav atraduši, tomēr viņi atklājuši, ka, sākot no konkrēta garuma, matiņi, kas atrodas acu malās, vairs nespēj novērst vēja plūsmu, bet - tieši pretēji - virza to tuvāk acīm, tās sausinot un piesārņojot.

Par skropstu sliekšņa lielumu zinātnieki noteikuši trešo daļu no acs ābola platuma, un tāds pats rezultāts iegūts, salīdzinot 22 dažādu zīdītāju sugu (o ežiem līdz žirafēm) skropstu garumu.

Interesanti, ka iegūtie rezultāti var būt noderīgi ne tikai tiem, kuri ikdienā lieto skropstu tušu, bet tos varēs izmantot arī Marsa visurgājēju konstruēšanā, jo Amadors ar kolēģiem izstrādā šo aparātu saules paneļu automātiskas attīrīšanās tīklus.

Viņš atgādina, ka Marsa aparāts Spirit pārtraucis darboties tieši tāpēc, ka iestrēdzis smilšu kāpā, bet Marsa vēji no tā baterijām vairs nespēj nopūst putekļus. Nākotnē uz šiem aparātiem varēs uzstādīt sintētiskās „skropstas", kas neļaus putekļiem nogulsnēties uz saules paneļu virsmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!