Foto: Caters News/Scanpix/LETA
Kapu svētki Latgalē parasti izvēršas dzīrēs ar saldējuma ēšanu pie kapakmeņiem, tirdziņiem un citām visnotaļ lustīgām izklaidēm, tomēr nekas nevar pārspēt to, kā mirušie tiek godināti kādā Indonēzijas kalnu ciltī – tur nelaiķi tiek izrakti no zemes un vesti pastaigā pa ciemu.

Indonēzijā dzīvojošajai torajanas etniskajai grupai bēres ir viens no dzīves nozīmīgākajiem notikumiem. Nereti nelaiķu mirstīgās atliekas nedēļām vai pat gadiem ilgi tiek turētas mājās un regulāri apkoptas, līdz beidzot tiek apglabātas zemē.

Tiesa, arī tad mirušajiem nav miera. Ik gadu tiek rīkots rituāls, kas tiek dēvēts par "Mirušo tīrīšanas ceremoniju", kuras laikā pirms vairākiem gadiem aizsaulē devušies cilvēki tiek izrakti no zemes, apmazgāti, satērpti drānās ar pieskaņotiem aksesuāriem un vesti improvizētā gājienā.

Kā vēsta ziņu un foto aģentūra "Caters News", kopienas ļaudīm tas ir svēts pasākums. Vietējie šādā veidā saviem mirušajiem senčiem izrāda godu, mīlestību un cieņu.

Nesen notikušais "Staigājošo miroņu festivāls", kā to nodēvējuši daži ārzemju mediji, ilgst trīs dienas, un ciematiņā izstādītas tiek ne tikai pieaugušo mirstīgās atliekas, bet arī bērnu un zīdainīšu.

"Mēs godinām mirušos un pretī saņemam viņu svētību labai ražai," aģentūrai sacījis kāds vietējais iedzīvotājs.

Savukārt pēc nelaiķu gājiena kopienas ļaudis upurē cūkas un bifeļus, lai nodrošinātu, ka mirušie droši atgriežas atpakaļ debesīs.

Rituāls ciltī tiek piekopts jau vairākus gadsimtus, un, kā vēsta ārzemju mediji, dažas no mirstīgajām atliekām, kas tiek vestas gājienā, ir pat vairāk nekā 100 gadus vecas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!