Foto: Vida Press
Izmantojot lāzera skenēšanas tehnoloģiju no gaisa, arheologi un vēsturnieki atklājuši jaunus faktus par diženo Khmeru impēriju. Kambodžas džungļos uziets līdz šim neatklāts pilsētu tīkls, kas sniedz jaunu informāciju par impērijas varenību, darbības jomu, kā arī pilsētu un ūdens sistēmu apsaimniekošanu, atsaucoties uz "Journal of Archaeological Science", vēsta mediji.

Tūristiem labi pazīstama ir Ankora un tās slavenākais templis Ankorvata, kas ir lielākais reliģiskais piemineklis pasaulē. Šī vieta tiek dēvēta par Khmeru impērijas šūpuli. Tās uzplaukums bija laika posmā no 9. līdz 13. gadsimtam. Savukārt 15. gadsimts tiek dēvēts par impērijas norietu.

Sidnejas Universitātes arheologa Deimiana Evansa vadībā no gaisa veikta vērienīga Kambodžas džungļu skenēšana. No lidmašīnas raidītie lāzera stari spējuši izlauzties cauri biezajai džungļu veģetācijai, un tie ļāvuši pētniekiem atklāt detalizētu ainu, kā vide izskatījusies Khmeru impērijas ziedu laikos.

Skenēšanā uzietas jaunas būves, kanāli, ceļi, dīķi un labi pārdomāts pilsētu tīkls, kas mūsdienās ir nomaskējies zem džungļiem. Lāzeru tehnoloģija, ko sauc par "Lidar", izveidojusi detalizētu trīs dimensiju karti.

Tiek vēstīts, ka džungļu skenēšana norisinājusies vairākus gadus un beidzot apkopoti visi dati. Tajos atklājas jauni fakti par Khmeru impēriju un tās patieso varenību. Noskaidrots, ka apdzīvotās teritorijas bijušas daudz plašākās, nekā līdz šim uzskatīts.

Tāpat tiek vēstīts, ka skenēšana apstiprinājusi pētnieku aizdomas, ka impērijas norietā vainojama vides degradācija – koku izciršana, lai šīs teritorijas apbūvētu vai pārvērstu lauksaimniecības zemēs. Pilsētas kļuva pārāk atkarīgas no sarežģītiem infrastruktūras projektiem.

Senās pilsētas Ankoras pirmsākumi datēti ar 800. gadu, kad sākās Khmeru impērija, kuras laikā celti slavenie tempļi. Ap 900. gadu khmeri valdīja gandrīz visā pašreizējās Kambodžas, Laosas un Taizemes teritorijā. Savukārt aptuveni 15. gadsimtā civilizācija izzuda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!