Foto: AFP/Scanpix

Pensilvānijas universitātes arheologu grupa Ēģiptē atradusi faraona Sebekhotepa I kapenes, atsaucoties uz Ēģiptes senlietu ministriju, ziņo aģentūra "France Presse".

Kā pavēstījis ministrs Mohameds Ibrahims, aptuveni 60 tonnas smagās kapenes ASV pētnieki atraduši jau pirms gada, tomēr tikai tagad izdevies noskaidrot to piederību.

To izdarīt zinātniekiem izdevies, kad viņi atšifrējuši kapeņu malās iegravētos uzrakstus ar Sebekhotepa I vārdu, kā arī atraduši zīmējumus, kuros redzams tronī sēdošs faraons.

Sebekhotepa kapenes atrastas Abidosā (450 kilometrus uz dienvidiem no Kairas), un vēl tajās zinātnieki atraduši senas kanopas jeb traukus, kuros pirms balzamēšanas tika glabāti nelaiķu iekšējie orgāni, kā arī daudzus, visticamāk, faraonam piederējušus zelta priekšmetus.

Sebekhoteps I Ēģiptē valdīja no 1730. gada pirms mūsu ēras tā sauktā Otrā pārejas perioda laikā. Tiek uzskatīts, ka viņa valdīšana ilga aptuveni četrus gadus, kas gan tam laikam ir ievērojams laika posms.

Par pašu faraonu gan zināms visai maz, bet faktu, ka viņa kapenes atrastas tieši Abidosā, zinātnieki skaidro ar to, ka šeit kādreiz atradusies viņa uzcelta svētnīca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!